Kaszab Zoltán: Egy banánköztársaság szintjére süllyedt az Európai Parlament

Tavaly decemberben robbant ki az Európai Unió történetének eddigi legnagyobb korrupciós botránya, amikor is letartóztatták az Európai Parlament egyik alelnökét, Eva Kailit, amiért a gyanú szerint kenőpénzt fogadott el Katartól. Az ügy aztán tovább terebélyesedett és az EP több hivatalnoka és képviselője is képbe került, Kaili mellett egy belga és egy olasz képviselő kezén is kattant a bilincs. Az ügy pedig most újabb, váratlan fordulatot vett.

A Kaili letartóztatásakor és a belga rendőrség akkori rajtaütései során készült képek megdöbbentőek voltak: bőröndöket lehetett látni, amelyekből szinte folytak ki az eurószázezrek. Mintha csak azoknak a harmadik világbeli országoknak valamelyikében lennénk, amelyeken a demokráciát és a jogállamiságot oly’ sokszor számonkérik Brüsszelben. Azóta az ügy már több fordulatot is vett, de ami a kezdetektől fogva változatlan, hogy Kaili és társai az ártatlanságukat hangoztatják. Sőt, idővel a vizsgálati fogságból házi őrizet lett, így most már mindhárom EP-képviselő otthonról figyelheti ügye újabb és újabb fejleményeit. És itt jön az újabb, banánköztársaságot idéző fordulat:

a befolyásszerzési ügyben megvádolt három képviselő visszatérne az Európai Parlamentbe, hogy munkáját végezze.

A Politico legalábbis arról ír, hogy házi őrizetük végével mindhárom politikus újra dolgozna. Hogy a munka náluk a katari érdekek képviseletét, vagy valami mást jelent, az persze nem teljesen világos. Az viszont már önmagában botrány, hogy három olyan politikus, aki az elég erős gyanú szerint az európai emberek érdeke helyett pénzért idegen érdekeket szolgált, továbbra is megtarthatta mandátumát az EP-ben. Ami persze azt is jelenti, hogy szavazhatnak, és persze a fizetésüket – amelyet éppen azoktól az adófizetőktől kapnak, akiknek az érdekei ellen dolgoztak – is felvehetik. Ami ráadásul egész csinos összeg, nagyjából 7300 euró ugyanis egy EP képviselő alapbére, ami körülbelül havi 3 millió forintnak felel meg. 

A három letartóztatott politikus esetleges visszatérése ugyanakkor az egész EU szégyene és sajnos szimbóluma is lesz.

Mert ez az jelenti, hogy fél év sem volt elegendő ahhoz, hogy legalább egy minimális átláthatóságot, vagy korrupció elleni hatékonyabb védelmet kialakítson az Uniós intézményrendszer. Egy olyat, ami legalább azt nem engedi meg, hogy Kaili és társai újra ott dolgozhassanak. Persze amikor a korrupció akkora mértékű, mint amit most látunk, akkor még úgy is nehéz tenni valamit, ha valaki igazán akarná. Itt ugyanakkor még csak erről sem beszélhetünk.

Mindenkinek jó ugyanis az a mocsár, amiben van. Ahol kéz kezet mos.

Ahol a visszavonuló Guy Verhofstadt a képviselőség mellett 5 cégben lehet érdekelt, köztük olyanokban, amelyeknek kőkemény üzleti érdekei fűződnek ahhoz, hogy hogyan szavaznak egy-egy kérdésről az EP-ben. A stiklik persze nemcsak az Európai Parlamentet érintik, hanem ugyanúgy ott vannak a Bizottságban is. Gondoljunk csak a légügyi igazgatóság azóta megbukott vezetőjére, aki ingyen repülőutakat fogadott el, vagy éppen a testület elnökére, Ursula von der Leyenre, aki valamilyen megmagyarázhatatlan okból kifolyólag azóta érdekes módon eltűnt SMS-ekben egyeztette le a vakcinabeszerzés részleteit a Pfizer vezérével.

Amíg ezek az emberek ott ülnek Brüsszelben, biztosak lehetünk benne, hogy nem lesz változás a korrupciót és az átláthatóságot illetően. Éppen ezért van óriási tétje a 2024-es választásnak, amikor is elkezdődhet a brüsszeli mocsár lecsapolása.

A címlapképen házi őrizetbe szállítják a korrupcióval vádolt Eva Kaili volt görög szocialista párti európai parlamenti alelnököt a brüsszeli Haren börtönből 2023. április 14-én. A háttérben Mihalisz Dimitrakopulosz, Kaili egyik védőügyvédje látható. A belga hatóságok az előző napon jelentették be, hogy brüsszeli házi őrizetbe szállítják a vizsgálati fogságban levő Kailit, és elektronikus nyomkövetővel látják el. Az időközben leváltott EP-alelnököt még december 9-én tartóztatták le a belga hatóságok egy korrupciós ügyben indított nyomozás során, másokkal együtt. Forrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Iratkozzon fel hírlevelünkre