Bese Gergő atya: Ferenc pápa találkozása a fiatalokkal

A Szent István-bazilikai lelki élményeket tovább erősítette a szombati nap, amikor 11.000 fiatallal, közte a három egyházközségem ifjúságával együtt lehettünk a Papp László Arénában.

Nagy volt az izgulás, már a találkozót megelőző héten a hittan órákon a pápalátogatásra írt két dalt énekeltük és az internet segítségével elutaztunk Argentínába, megnéztük Buenos Airest és persze Vatikán államba is ellátogattunk. Szerettem volna megismertetni velük a Szentatyát, hogy még nagyobb örömmel köszöntsék Őt Budapesten. Már délelőtt felutaztunk a fővárosba és habár borús volt az idő ellátogattunk a Margit-szigetre, ugyanis a gyerekek nagy része még nem járt ott. A sétát követően indultunk az Arénához, ahol rövid várakozás után minden probléma nélkül bejutottunk a szektorunkba.

A felvezető dalok az Ifjúsági Világtalálkozók hangulatát idézték. Együtt énekeltük a Lelkem áldd az Urat vagy a Nálad lett borrá a víz kezdetű énekeket, persze sokkal jobban hangzott, mint a tanteremben, vagy kis templomunkban, hisz 11.000 torokból szólt a dicsőítés. A hangulat akkor hágott a tetőfokára, amikor Ferenc pápa megérkezett.

Ferenc pápa fiatalokkal találkozik Budapesten, a Papp László Arénában 2023. április 29-én. (Fotó: Vasarnap.hu/Szennyes Krisztián)

A lelátóról özönlöttek a küzdőtér felé a fiatalok, hogy egy képet készítsenek, vagy csak ellopjanak egy mosolyt a Szentatyától. Megható volt ismételten látni, ahogyan az elesettekhez, a beteg, kerekesszékbe kényszerült fiatalokhoz odasétált és megérintette őket.

A színpadon magyar néptánccal kedveskedtek az egyházfőnek, itt azonban megjegyezném, hogy a tradicionális koreográfia és az autentikus népviselet sokkal jobban mutatott volna, mint az, amit láthattunk. A kivetítőn pedig a mandalák helyett lehetett volna népművészeti motívumok pazar bemutatója, bár az igazság az, hogy egy pár mintát azért felismertünk.

Ferenc pápa fiatalokkal találkozik Budapesten, a Papp László Arénában 2023. április 29-én. (Fotó: Vasarnap.hu/Szennyes Krisztián)

Palánki Ferenc püspök atya köszöntője után a várva várt beszéd következett. Már az első mondatban elrabolta a szíveket, megköszönte a jelenlétünket. Majd azzal folytatta, hogy nem elégedhetünk meg kérdéseinkre előre becsomagolt válaszokkal, hanem a Szentírásból merítsünk, Krisztus szavaiból. Azt is erősen be kell vésni a szívünkbe, elménkbe, hogy Isten mindig megbocsát, ezt kétszer ki is mondatta velünk a pápa. Ő nem a leckét pontosan visszamondó diákokat akar látni közöttünk, hanem olyan fiatalokat, akik mernek álmodni, mert Isten odafigyel álmainkra. Ezt követően újra magyarul szólt a pápa: Aki mer az nyer!

Ferenc pápa fiatalokkal találkozik Budapesten, a Papp László Arénában 2023. április 29-én. (Fotó: Vasarnap.hu/Szennyes Krisztián)

Ahhoz, hogy nyerjünk előre kell menni, bátran kitűzve célokat, és Jézus velünk lesz ezen az úton, mert tudja, hogyan hozza ki belőlünk a legtöbbet! A következő két gondolat nagyon telibe találta a fiatalok mindennapjait: Nem zárkózhattok be egy kicsi baráti körbe, ahol csak a mobiltelefonotokat nyomkodhatjátok, mert ez kicsit buta dolog. Illetve: Az élet valódi, ne virtualizáljátok az életeteket!

A valóságban kell megélni hitelesen az életünket, hogy ne essünk abba a hibába, hogy hamis emberekké válunk. Mindig legyetek igaz emberek!

– fogalmazta meg a pápa. A találkozó végén áldásban részesültünk és a Szentatya elhagyta az arénát, mi pedig szentségimádásban adtunk hálát egymásért, a találkozás örömeiért és imádkoztunk a jövőnkért. Az áldást követően élményekkel gazdagon, feltöltekezve indultunk vissza Dunavecsére, Tassra és Szalkszentmártonba, hogy gyorsan aludjunk sokat, mert hajnalban indultunk vissza Budapestre a Kossuth téri szentmisére.

Címlapkép, fotók: Vasarnap.hu/Szennyes Krisztián

Iratkozzon fel hírlevelünkre