Ferenc pápa: Legyetek nyitott kapuk!

A 9:30-kor kezdődő Kossuth téri szentmise Ferenc pápa látogatásának legnagyobb eseménye. Már a késő hajnali órákban annyian indultak útnak Budapest utcáin, mintha hétköznap nappal lenne, mostanra pedig tömegek gyűltek össze a Kossuth téren, ami 25 ezer embert képes befogadni. Akinek nem sikerült helyet kapnia, az sem maradt le, kivetítőről nézhette a pápai szentmisét. A szentmisén részt vett Novák Katalin, Áder János és Schmitt Pál köztársasági elnök, Orbán Viktor kormányfő és Kövér László, az Országgyűlés elnöke is.

Ferenc pápa megérkezésekor tett egy kört a Kossuth téren a pápamobillal, több tízezer ember köszöntötte üdvrivalgással, tapssal, integetéssel. A tömegben több magyar és vatikáni zászlót is lengettek, a magyar városokon túl szinte az összes határon túli országból érkeztek résztvevők. A szentmise kezdetén Horváth Zoltán plébános kiemelte Ferenc pápa korábbi megszólalását, miszerint azért jön Budapestre, hogy átölelje a magyarokat. 

Ezt az ölelést érezhettük az elmúlt három napban

– mondta a plébános.

Ferenc pápa pápamobilján érkezik szentmiséjére a Parlament előtti Kossuth téren háromnapos magyarországi apostoli látogatásának harmadik napján, 2023. április 30-án. Fotó: Szennyes Krisztián/Vasarnap.hu

Eközben a Szentatya már felvette az erre az alkalomra készített miseruháját. A húsvéti ünnepkör színvilágával, Magyarország és a kereszténység egyik közös szimbólumát, a folyó jelképét megjelenítve készítette el Ferenc pápa budapesti miseruháját Fecske Orsolya festőművész.

Ebben az egyedi miseruhában mutat be szentmisét Ferenc pápa Budapesten

A résztvevők a liturgikus kiskönyv (Adoremus) segítségével követhetik a szentmisét. Kodály Zoltán Magyar miséjéből hangzik el az Uram, irgalmazz! és a Dicsőség ének. A szentlecke Péter apostol leveléből, a mai ige pedig János evangéliumából  hangzik el.

Én azért jöttem, hogy életük legyen és bőségben legyen. Így tesz a jó pásztor: életét adja juhaiért. Jézus tehát, mint egy pásztor, aki a nyáját keresi, azért jött, hogy megkeressen minket, amikor elveszettek voltunk; eljött mint pásztor, hogy kiragadjon minket a halálból; mint egy olyan pásztor, aki ismeri és végtelen gyengédséggel szereti juhait – aki az Atya nyájába vezetett és az Ő gyermekeivé tett minket. Szemléljük hát a Jó Pásztor képét és időzzünk el két cselekedeténél, amelyeket az evangélium szerint a juhaiért tesz: először nevükön szólítja, majd pedig kivezeti őket

– kezdte a szentmisét Ferenc pápa. Jézus azért jött, hogy megkeressen minket, aki egy olyan pásztor, aki végtelen gyengédséggel szereti juhait – mondta Ferenc pápa. A Szentatya úgy vélekedett, Jézus nevükön szólította a juhait.
Üdvösségünk történetének a kezdetén nem mi állunk, nem a mi érdemünk, hanem Isten hívása, hogy elérjen minket. Ferenc pápa szerint Jézus az emberiség jó pásztoraként jött.

Mi hálatelt szívvel emlékezhetünk meg a szeretetéről. Jézus maga hordozta vétkeink terhét

– mondta az egyházfő. Szentbeszédében arról is beszélt, hogy olyanok vagyunk mint a tévelygő juhok, de megtértünk Jézus kegyelméből. Ferenc pápa elmondta, hogy érezzük meg, hogy Isten szent népe vagyunk, mert ő gyűjtött egybe minket.

Fotó: Szennyes Krisztián/Vasarnap.hu

Ezért hívott meg minket egybe, hogy szeretete egy ölelésben egyesítsen minket. Olyan jó, hogy ezt az örömet más keresztény közösségek vezetőivel, a zsidó közöséggel, és másokkal is megoszthatjuk. 

– tette hozzá, majd hangsúlyozta, a katolicitás az, hogy akiket a Jó Pásztor név szerint szólított meg, arra hívott, hogy szeretetét befogadjuk és továbbadjuk, hogy az Ő nyáját befogadóvá tegyük és sohasem kirekesztővé.

És ezért mindannyian arra kaptunk meghívást, hogy ápoljuk a testvériség és az együttműködés kötelékeit, megoszlás nélkül, anélkül, hogy közösségünket saját tulajdonunknak tekintenénk, anélkül, hogy elmerülnénk a saját területünk védelme fölötti aggódásban, hanem megnyílva a kölcsönös szeretet előtt

− mondta Ferenc pápa.  A Szentatya beszédében kitért arra is, hogy miután a pásztor nevén szólította juhait, azután kivezeti őket.

Isten először a családjába gyűjt össze minket, majd pedig elküld minket a világba, hogy az örömhír hirdetői legyünk. Ezt a mozgást egy másik által Jézus által használt képpel, a kapu képével is megragadhatjuk

– mondta a pápa. Ferenc pápa szerint bemegy és kijön, tehát Jézus a kapu, akin keresztül beléhetünk Isten közösségébe.

Miután visszavezetett minket Isten karjai közé és az egyház közösségébe, Jézus az a kapu, amely a világba irányít minket: arra buzdít, hogy menjünk ki és találkozzunk testvéreinkkel

– nyomatékosította a Szentatya. Mint mondta, senkit sem kizárva mindannyian erre kaptunk meghívást: hogy kilépjünk a komfortzónánkból és legyen bennünk bátorság eljutni az összes perifériára, ahol szükség van az evangélium világosságára. A pápa szerint a „kifelé” lét azt jelenti, hogy Jézushoz hasonlóan mindannyian nyitott kapukká válunk.

Fotó: Szennyes Krisztián/Vasarnap.hu

Szomorú és fájdalmas zárt kapukat látni: önzésünk zárt kapuit azok előtt, akikkel nap mint nap elmegyünk egymás mellett; individualizmusunk zárt kapuit egy olyan társadalomban, amely sokakat azzal fenyeget, hogy elsorvasztja őket a magány; a szenvedők és a szegénységben élők iránti közönyünk zárt kapuit; a zárt kapukat azokkal szemben, akik idegenek, mások, menekültek, szegények. Végül pedig egyházi közösségeink zárt kapuit: bezárkózva magunk közé, bezárkózva a világ előtt, bezárkózva azok előtt, akik nincsenek rendben, bezárkózva azok előtt, akik Isten bocsánatára vágynak. Kérlek benneteket: nyissuk ki a kapukat!

– mondta a téren egybegyűlteknek Ferenc pápa. Nekünk pásztoroknak fontos mondani, hogy nem élhet vissza a szerepével, nem nyomja el a rábízott nyájat, és nem lopja el a teret laikus testvéreinktől – szögezte le a Szentatya.

Engedjük be szívünkbe az élet urát, utána pedig lépjünk ki és váljunk mi magunk is nyitott kapukká a társadalomban. Legyünk nyitottak és befogadóak egymás felé, hogy segítsük Magyarországot a testvériség és a béke útján növekedni

– emelte ki az egyházfő.

Szeretteim, Jézus, a Jó Pásztor nevünkön szólít minket és végtelen gyengédséggel gondoskodik rólunk. Ő a kapu és aki Őrajta keresztül lép be, annak örök élete van: Ő a mi jövőnk, a bőséges élet jövője. Ezért soha ne csüggedjünk el, soha ne engedjük, hogy megfosszanak minket attól az örömtől és békességtől, amit Ő adott nekünk, ne zárkózzunk be a problémákba vagy a közönyösségbe. Hagyjuk, hogy a mi Pásztorunk kísérjen minket! Vele az új élet fényében ragyogjon az életünk, a családjaink, keresztény közösségeink és egész Magyarország

− mondta Ferenc pápa, majd a Hiszek egy – imádság hangzott el, amelyet tízezrek zengtek a Kossuth téren.

A katolikus egyházfő a szertartás végén a béke építésére kérte a világ vezetőit, egy bölcsőkkel és nem sírokkal teli jövőért fohászkodva.

A címlapképen Ferenc pápa pápamobilján érkezik szentmiséjére a Parlament előtti Kossuth téren háromnapos magyarországi apostoli látogatásának harmadik napján, 2023. április 30-án. Fotó: Szennyes Krisztián/Vasarnap.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre