Szavazott a Fővárosi Közgyűlés: marad a Horn Gyula sétány

A Fővárosi Közgyűlés szerdán tárgyalta, és most sem értett egyet a fővárosi kormányhivatal azon újabb törvényességi felhívásával, amely szerint a közgyűlés jogszabálysértően nevezett el közterületet Horn Gyula egykori szocialista miniszterelnökről a XIII. kerületben.

A kormányhivatal ismét a fennálló jogszabálysértő helyzet megszüntetésére hívta fel a közgyűlést. A törvényességi felhívásban azt írták, a Fővárosi Közgyűlésnek a döntését megelőzően mérlegelnie kellett volna, hogy az adott elnevezés megfelel-e az e törvényben szabott feltételnek, amely szerint közterület, illetve az önkormányzat tulajdonában álló közintézmény nem viselheti olyan személy nevét, aki a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerek megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában részt vett”.

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) egy Horn Gyula nevét viselő civil szervezet bírósági nyilvántartásba vételére irányuló kérelemmel kapcsolatban, 2022. október 26-án kelt állásfoglalásában azt írta, Horn Gyula ugyan a történelem kiemelkedő személyiségének tekinthető, azonban közismert életútja nem hagy kétséget afelől, hogy részt vett XX. századi önkényuralmi rendszer kiépítésében és fenntartásában”.

A vitában Ughy Attila (Fidesz-KDNP) azt mondta, nem tesz jót a közgondolkodásnak, ha politikai vitát generálnak az elnevezésből és nem adják meg a lehetőségét annak, hogy politikán kívüli köztestület hozzon állásfoglalást a kérdésben.

Wintermantel Zsolt, a Fidesz-KDNP fővárosi frakciójának vezetője arról beszélt, már a közterület-elnevezésről szóló vitában is kétely merült fel az elnevezés jogszerűségét illetően, de akkor a közgyűlés nem fordult a Magyar Tudományos Akadémiához. A politikus módosító javaslatot nyújtott be és azt javasolta, a közgyűlés vonja vissza a közterület-elnevezést és forduljon az MTA-hoz.

Ha a Fővárosi Közgyűlés igazságos, szabad és átlátható kíván lenni, a törvényeknek és jogszabályoknak meg akar felelni, akkor kikéri az arra feljogosított szervezet állásfoglalását – mondta. Hozzátette: ha kétség merül fel egy személy történelmi megítélésével kapcsolatban, akkor arról ne a politika döntsön, hanem az erre feljogosított testület.

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes válaszában kiemelte: a közgyűlésnek a törvényességi felhívásra kell válaszolnia. Az előterjesztésben az szerepel, a közgyűlés döntése jogszerű volt, amit joga van vitatni a kormányhivatalnak – mondta.

A közgyűlés 9 igen szavazattal, 11 ellenében és 7 tartózkodással nem támogatta Wintermantel Zsolt módosító javaslatát. A Karácsony Gergely főpolgármester által beterjesztett eredeti előterjesztést 18 képviselő szavazta meg, 9-en pedig nemmel voksoltak.

Az elfogadott előterjesztés szerint a közgyűlés nem ért egyet a kormányhivatal törvényességi felhívásában foglaltakkal, és hivatkoztak arra, hogy a helyi önkormányzatban a döntéshozatal során – a kormányhivatal által kifejezetten elismerten – nem merült fel kétség az elnevezés jogszabályi követelménynek való megfelelést illetően, és az ott élőket képviselő, demokratikusan legitimált kerületi önkormányzat kezdeményezte a közterületi elnevezést. Megjegyezték továbbá, hogy az MTA kifejezetten utal arra, hogy nem közterületi elnevezéssel összefüggésben foglalt állást arról, hogy Horn Gyula nevét egy civil szervezet viselheti-e, illetve a levélben arra is utalnak, hogy nem tartozik az akadémia kompetenciájába annak eldöntése, hogy egy a történelem kiemelkedő személyisége nevének civil szervezet nevében történő engedélyezési eljárásban hozott akadémiai állásfoglalásnak milyen joghatása lehet egy önkormányzati közterület elnevezéséről folyó eljárásban.

A közgyűlés 2022 nyarán döntött arról, hogy a XIII. kerületi önkormányzat kezdeményezésére neveznek el sétányt Horn Gyuláról 2014-ben felállított szobra közelében, a Gyermek téren.

A közgyűlés egyhangúlag úgy döntött, a XVII. kerületben, Rákoscsaba városrészben egy eddig névtelen utca a jövőben Százdi utca lesz, emléket állítva annak, hogy a Rákoscsaba elnevezés a százdi apátság 1067-ben keletkezett alapítólevelében tűnt fel először. A közgyűlés három tartózkodással elfogadta Karácsony Gergely javaslatát, így a IX. kerületi Imre utcát átnevezik, és születésének 100. évfordulója alkalmából Ligeti György zeneszerzőről nevezik el.

Trombitás Kristóf: Nem tűrhetjük a Horn Gyula-sétányt

Ungváry Zsolt: A baloldal most a Horn sétányon keresi a példaképeit

(MTI)

A címlapképen résztvevők a Horn Gyula-emlékkonferencián a XI. kerületi Villányi úti Konferenciaközpontban 2018. szeptember 12-én. MTI Fotó: Mohai Balázs

Iratkozzon fel hírlevelünkre