Joe Biden bejelentette, hogy elindul a 2024-es elnökválasztáson

A 80 éves amerikai elnök kedd reggel a Twitteren közzétett kampányvideóban közölte hivatalosan is, hogy a demokrata párt színeiben versenybe száll egy második mandátumért.

A hivatalban lévő elnök arra kérte a választókat, hogy adjanak neki időt a beiktatása óta elkezdett munkája befejezéséhez, és életkora ellenére ne féljenek egy további négyéves mandátummal megbízni.

Ha újraválasztják, akkor Joe Biden, – aki már most a legidősebb elnök az Egyesült Államok történetében – 86 éves lesz második mandátuma lejártakor.

Visszautalva első elnöki kampányának ígéretére Joe Biden megismételte, hogy változatlanul zajlik a harc „Amerika lelkéért”. A jövő évi elnökválasztás tétjének jelölte meg, hogy több vagy kevesebb szabadsággal és több vagy kevesebb joggal rendelkeznek-e majd az amerikaiak, és kiemelte az egyéni szabadságjogok fontosságát.

A republikánusokat azzal vádolta, hogy korlátoznák a terhességmegszakításhoz való jogot, a társadalombiztosításhoz való hozzáférést, valamint azt, hogy betiltanák azokat a könyveket, amelyekkel nem értenek egyet.

A háromperces videó Joe Biden elnökségének elmúlt három évéből is idézett felvételeket, valamint az elnök által szélsőségesnek nevezett republikánus politikusokat mutatott, és felidézte a 2021. január 6-i zavargások képeit is.

A kampányindító videóból az is kiderült, hogy Biden a második ciklusban is Kamala Harris jelenlegi alelnökkel dolgozna együtt.

Biden első elnökjelöltsége bejelentésének pontosan a negyedik évfordulóján közölte újraindulását. A várakozások szerint a demokrata párton belül – a szokásjog alapján is – könnyen elnyeri majd az újabb hivatalos jelöltséget.

Joe Biden annak ellenére indul újra az elnöki mandátumért, hogy a közvélemény-kutatások szerint az amerikai választók túlnyomó többsége nem szeretné, ha ő lenne a demokraták jelöltje, és támogatottsága is csupán 40 százalék körül alakul.

Az elmúlt hétvégén jelent meg az AP hírügynökség és a NORC társadalomkutató intézet közvélemény-kutatása, amely szerint a választók 73 százalék nem látná szívesen, ha a hivatalban lévő elnök lenne a demokrata párt jelöltje jövőre.

Még a demokrata párt szavazóinak 52 százaléka is elutasítja, a magukat függetlennek tartó választóknak pedig a 86 százaléka nyilatkozott így. A regisztrált republikánusok 93 százaléka nem szeretné, ha Joe Biden lenne a demokrata induló 2024-ben. Az április közepén készült felmérés szerint Joe Biden elnöki tevékenységének elfogadottsága 42 százalékos, ami enyhe javulás idén márciushoz képest, ugyanakkor jócskán elmarad a 2021 áprilisában mért 63 százaléktól.

(MTI)

A címlapképen Joe Biden amerikai elnök látható a Ballina városában álló St. Muredach-székesegyház előtt mondott beszéde után, írországi látogatásának utolsó napján, 2023. április 14-én. Forrás: MTI/AP/Patrick Semansky

Iratkozzon fel hírlevelünkre