Szlovákiai és magyarországi múzeumok közösen ünneplik Petőfi Sándort

Öt szlovákiai és magyarországi múzeum közösen ünnepli Petőfi Sándort a költő születésének 200. évében, az intézmények más-más témát emelnek ki az életműből – tájékoztatta az MTI-t a szécsényi múzeum igazgatója pénteken.

Limbacher Gábor elmondta: a balassagyarmati Palóc Múzeum, a losonci Nógrádi Múzeum és Galéria, a Füleki Vármúzeum, a rimaszombati Gömör-Kishonti Múzeum és a szécsényi Forgách-Lipthay Kastélymúzeum összefogott, és közösen hozott létre kiállításláncolatot Petőfi körút 200 mottóval.

A kiállítássorozat föleleveníti a költő 1845. évi felvidéki körútját, a határmenti múzeumokban és hatókörükben segíti a magyar azonosság- és összetartozás-tudat erősödését – emelte ki az igazgató, hozzátéve: így az öt részből létrejövő tárlat a Petőfi alakjából és életéből leszűrhető Kárpát-medencei összetartozást hangsúlyozza. Limbacher Gábor tájékoztatása szerint az első kiállítás pénteken nyílik Losoncon, ahol a szerelem kerül a középpontba.

A lánglelkű költő – Petőfi Losoncon című kiállítás, amely október 22-ig lesz látható, képet ad arról, hogy Petőfinek nemcsak barátja volt sok Losoncon, de több szép lánnyal is megismerkedett. Megigézte őt Horváth Emma, Plachy Vilma vagy Weiss Rozália, a szép varrólány is. Utóbbihoz, bár ő nem viszonozta érzelmeit, írta emlékül A varróleány című verset Losoncon. A sorozat részeként április 27-én nyílik majd Rimaszombaton kiállítás, amely a barátsággal foglalkozik. Szécsény a szabadság, Fülek az etnicitás, a nemzetiségi mivolt, Balassagyarmat pedig a népi(es) vonások felmutatásával nyújt élményt Petőfi életművéből. A szécsényi és a füleki tárlat május 13-án, a balassagyarmati május 18-án nyílik.

(MTI)

A címlapkép forrása: Wikipédia

Iratkozzon fel hírlevelünkre