Nacsa Lőrinc: A pápalátogatás lehetőség, hogy megmutassuk ezeréves keresztény kultúránkat

Az egyházfő többféle katolikus közösséggel találkozik majd.

Ferenc pápa magyarországi apostoli útja lehetőség, hogy megmutassuk a világnak sokszínű, ezeréves keresztény kultúránkat – véleményezte Nacsa Lőrinc az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) budapesti rendezvényén. A KDNP frakcióvezető-helyettese  Tóth Tamással, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) titkárával és Érszegi Márk Aurél Vatikán-szakértővel beszélgetett Ferenc pápa április végi látogatásáról.

Nacsa Lőrinc a beszélgetés elején kiemelte, a Szentatya magyarországi útja során többféle katolikus közösséggel találkozik majd, így jobban átláthatja a hazánk keresztényeinek sokszínűségét. Pont mint 2021-ben, amikor a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) záró miséjét mutatta be a Hősök terén. A közösségek pedig várhatóan bátorítást is kapnak majd a katolikus egyházfőtől – tette hozzá. Tóth Tamás kiemelte: megtisztelő Ferenc pápa érdeklődése, hogy – a 2019-es csíksomlyói mise és a NEK zárómiséje után – harmadszor is találkozni szeretne a magyar közösséggel. Ferenc pápa érdeklődése alázatra és önreflexióra is serkenthet minket, hogy megpróbáljuk megérteni figyelmének üzenetét.

Tóth Tamás, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) titkára az IKSZ budapesti rendezvényén. Fotó: Szennyes Krisztián/Vasarnap.hu

Tóth Tamás, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) titkára az IKSZ budapesti rendezvényén. (Fotó: Szennyes Krisztián/Vasarnap.hu)

Érszegi Márk Aurél kiemelte, a pápának nem szokása egyetemekre látogatni, azonban most a Pázmány Péter Katolikus Egyetemmel kivételt tesz. Nacsa Lőrinc azon kérdésére, hogy miben különbözik a katolikus egyházfő látogatása a többi államfői látogatástól biztonsági szempontból, Tóth Tamás így reagált:

a vatikáni csendőrség egyik vezetője a budapesti helyszínek bejárásakor azt mondta, míg más államfői látogatásokon a biztonság és emiatt az emberektől való távolságtartás a legfontosabb szempont, addig a pápa – a biztonsági szempontok megtartása mellett – elsősorban pap, lelkipásztor, aki az emberekkel szeretne találkozni.

Érszegi Márk Aurél jelezte, a legnagyobb különbség valóban az, hogy sokkal több ember találkozik majd Ferenc pápával, mint más államfőkkel szokott, ezért a látogatás megszervezése is jóval több pénzbe kerül.

Az állami vezetőkkel való találkozás során most is, mint mindig, a fogadó ország protokollja az irányadó. A magyar protokoll az alap, amelyet azonban – egyeztetve a Szentszékkel – Ferenc pápához igazítanak, így például lesznek huszárok, de nem lesz díszsortűz az egyházfő fogadáskor. Az állami vezetőkkel való találkozáskor szokás, hogy az ország vezetői bemutathatják családjukat a Szentatyának

– tette hozzá a Vatikán-szakértő, aki kitért arra is, a protokoll része az ajándékcsere, az ajándék pedig mindig önreprezentáció és üzenet is egyben.

Érszegi Márk Aurél Vatikán-szakértő az IKSZ budapesti rendezvényén. (Fotó: Szennyes Krisztián/Vasarnap.hu)

Ahogy 2021-ben Orbán Viktor miniszterelnök ajándékával, a Pray-kódex másolatával személyes közbenjárást és segítséget kértünk a keresztény Magyarországnak, úgy most is erre fogjuk kérni őt

– emelte ki Nacsa Lőrinc. Leszögezte, a háború nem megkerülhető téma a pápalátogatás során, mert Ferenc pápa találkozni fog egy menekült ukrán családdal és a katolikus karitatív szervezetek munkatársaival, akik az ukrán-magyar határon, illetve Kárpátalján segítik a menekülteket. Érszegi Márk Aurél arra a kérdésre, hogy a találkozónak mennyire lesz hangsúlyos témája a háború, Pietro Parolin szentszéki államtitkárt idézte, aki nemrégiben úgy nyilatkozott e kérdésről, hogy a pápa magyarországi útja már a háború kitörése előtt tervbe lett véve, tehát nem emiatt jön Magyarországra.

Ugyanakkor Európának ezen a felén most fontos téma a háború, így várható, hogy ki fog térni rá

– árulta el a szentszéki államtitkár a médiának. Tóth Tamás szerint a Szentszék koherens ebben a kérdésben, Ferenc pápa, aki a világ minden katolikusát képviseli, különösen szívén viseli, ha keresztény országok állnak harcban egymással és újra meg újra a békére szólít fel, vállalva ezzel akár a konfliktust is.

Ferenc pápa és a magyar gondolkodásmód hasonló az európai integrációról, hiszen az egyházfő többször hangsúlyozta, hogy a tagállami különbségeket eltüntető, homogenizáló európai integrációs modell helyett a tagállamok különbözőségeit, hagyományait tiszteletben tartó modellt tartja jónak

– fejtette ki Érszegi Márk Aurél. 

Szintén közel áll a magyar gondolkodáshoz, hogy Ferenc pápa elsősorban a harmadik világ országainak vonatkozásában beszél arról, hogy nagy nyugati segélyszervezetek, országok a fejlesztési és humanitárius segélyek nyújtását bizonyos, jellemzően a katolikus egyház tanításával nem összeegyeztethető feltételekhez kötik. Ezt Ferenc pápa ideológiai gyarmatosításnak nevezi

– jegyezte meg a szakértő. Tóth Tamás a beszélgetés végén megosztott pár részletet is a találkozóról, mint például azt, hogy Ferenc pápa gépjárművei, így a pápamobil is a Vatikánból érkezik majd.

Nacsa Lőrinc, KDNP frakcióvezető-helyettese  Tóth Tamás, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) titkára és Érszegi Márk Aurél Vatikán-szakértő az IKSZ budapesti rendezvényén. Fotó: Szennyes Krisztián/Vasarnap.hu

Nacsa Lőrinc, KDNP frakcióvezető-helyettese, Tóth Tamás, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) titkára és Érszegi Márk Aurél Vatikán-szakértő az IKSZ budapesti rendezvényén. (Fotó: Szennyes Krisztián/Vasarnap.hu)

A tervek szerint a Kossuth-téri vasárnapi szentmise előtt a Szentatya körbeautózik a pápamobillal a téren.

A fiatalokkal való találkozó során a Papp László Budapest Sportarénában pedig egy golfkocsival fog a fiatalok közé menni, hogy üdvözölje őket. Ferenc pápa egészségügyi állapotát említve a beszélgetés résztvevői leszögezték, hogy ugyan az egyházfő mostanában inkább kerekesszékkel közlekedik és a szentmiséken is úgy vesz részt,  attól még nem kell a találkozó elmaradása miatt aggódnunk. 

Ferenc pápa mostanában a szentmiséken oldalt ül egy trónuson palástban, és míg az igeliturgiát ő vezeti, az eucharisztia liturgiáját egy bíboros. Ez a speciális pápai szertartás amúgy a 19. században és azt megelőzően szokás volt. Ez minden bizonnyal a budapesti szentmisén is így lesz

– jelezte Érszegi Márk Aurél.

(MTI)

A címlapképen Nacsa Lőrinc, a KDNP frakcióvezető-helyettese látható az IKSZ budapesti rendezvényén. Fotó: Szennyes Krisztián/Vasarnap.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre