Európai uniós szinten korlátoznák a ChatGPT-t 

Az Európai Unió mesterséges intelligenciáról szóló jogszabályán dolgozó törvényhozók ígéretet tettek arra, hogy általános szabályokat állapítanak meg azért, hogy a ChatGPT ne terjeszkedjen túl és a mesterséges intelligencia „emberközpontú, biztonságos és megbízható” irányba fejlődhessen – számolt be a Politico. 

Brando Benifei és Dragoș Tudorache társelőadók, valamint a törvény kidolgozásában résztvevő képviselők felszólították az Európai Bizottság elnökét, Ursula Von der Leyent és Joe Biden amerikai elnököt is, hogy szervezzenek globális csúcstalálkozót azzal a céllal, hogy meghatározzák a mesterséges intelligencia fejlesztését és használatát megszabó elveket. 

Végül a levél arra kéri a nemzeti kormányokat „tanúsítsanak önmérsékletet és felelősségtudatot a nagyon erős mesterséges intelligenciára való törekvésük során”, a technológiai vállalatokat pedig arra, hogy gondoskodjanak arról, hogy a AI-eszközeik biztonságosak legyenek.

Az OpenAI ChatGPT 2022 vége óta tartó gyors ütemű növekedése elbizonytalanította mind a politikai döntéshozókat, mind a megfigyelőket, akik egy olyan szabályozatlan, ellenőrizetlen technológiai robbanásától tartanak, amely képes a dezinformáció tömeges gyártására és gyűlöletkeltő, helytelen vagy elfogult tartalmak terjesztésére.

Az adatvédelmi hatóságok is riadót fújtak a magánélet védelmének lehetséges megsértése miatt, amely abból ered, hogy a nagy teljesítményű mesterséges intelligencia hatalmas adathalmazokon, köztük a felhasználóik által megadott személyes adatokon keresztül képzik ki magukat. Ennek eredményeképpen ebben a hónapban Olaszországban ideiglenesen betiltották a ChatGPT-t, és uniós szinten létrehoztak egy munkacsoportot, amely a kérdéssel foglalkozik. 

A múlt hónapban a Future of Life Institute (FLI) nevű, a mesterséges intelligenciával foglalkozó agytröszt egy levelet tett közzé, amelyben arra szólít fel, hogy hat hónapra szüneteltessék a fejlett mesterséges intelligenciával kapcsolatos kísérleteket. A levelet aláírta többek között Elon Musk is, a SpaceX, a Tesla és a Twitter vezérigazgatója, aki szerint a ChatGPT túlságosan elfogult baloldali-liberális irányba, ezért saját AI-t hozna létre alternatívaként, amely minden eszközével az igazság megismerésére és a világegyetem természetének megértésére törekszik majd.

Az európai parlamenti képviselők külön hivatkoznak a FLI-re: „Osztjuk a levélben megfogalmazott aggodalmak egy részét, még akkor is, ha nem értünk egyet a levél néhány riogatóbb hangvételű állításával. Mindazonáltal elismerjük a levél fő üzenetét: jelentős figyelemre van szükség a politika részéről a nagy teljesítményű mesterséges intelligencia gyors fejlődése kapcsán”.

Forrás: Politico/FoxNews 

A címlapkép forrása: Unsplash.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre