Harminchárom keresztényt öltek meg Nigériában terroristák és fuláni pásztorok 

keresztény

Szombatról vasárnapra virradóra fuláni pásztorok és terroristák 33 keresztényt gyilkoltak meg a nigériai Runji faluban. A temetésüket hétfőn tartották, ahol Kashi tiszteletes feltette a kérdést, hogy vajon a politikai vezetőik foglalkoznak-e eléggé az üggyel? 

„Az elmúlt hét és fél évben mi itt Dél-Kadunában láttuk a gonoszok keze munkáját, akik úgy döntöttek, hogy addig engedik ránk az ördögöt a földünkön, amíg már mi sem tudjuk, hogy mikor hagyják abba. Mindig is nyilvánvaló volt, hogy a kormány képes megállítani ezt a gonoszt, legyen szó Kaduna állam kormányáról, vagy Nigéria kormányáról. Képesek megállítani, de vajon hajlandóak is rá?” – kérdezte.   

Bauta Motty tiszteletes, Kaduna állam déli részének keresztény vezetője elmondta, hogy a Runji falu elleni támadás volt a harmadik a környékbeli keresztények ellen egy héten belül. Hozzátette, hogy a 33 halotton kívül sokan megsérültek, és a jelentések szerint 40 ház semmisült meg. 

Emlékeztetett rá, hogy négy nappal korábban két keresztényt öltek meg ugyanebben a faluban, egy másikban pedig 17 emberrel végeztek. 

A település önkormányzati körzetének egyik tisztségviselője azt nyilatkozta, hogy a támadók nőket és gyerekeket csonkítottak meg, házakat gyújtottak fel, és többen is kritikus állapotban vannak a támadás után, akiket jelenleg kórházban ápolnak. 

Az Open Doors 2023-as jelentése szerint 2022-ben Nigéria állt az élen azon a listán, ahol a hitük miatt meggyilkolt keresztényeket számolták – ekkor ez a szám 5014 volt. Ugyancsak ez az ország vezetett az elrabolt, szexuálisan bántalmazott vagy zaklatott, kényszerházasságra kényszerített, vagy fizikailag, vagy mentálisan bántalmazott keresztények tekintetében 4726-tal, és itt volt a legtöbb, vallási okból megtámadott otthon és üzlet. Az előző évhez hasonlóan Nigériában volt a második legtöbb egyházi támadás és belső menekült.

Forrás: Christian Today 

A címlapkép forrása: Pixabay.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre