Győri Enikő: Brüsszel Európa versenyképességét teszi kockára a helyreállítási pénzek lassú elosztásával

A képviselő az EP gazdasági, valamint költségvetési bizottságának vitájában szólalt fel, amely során a szakbizottsági tagok Valdis Dombrovskis és Paolo Gentiloni uniós biztossal vitatták meg a helyreállítási pénzek folyósításának állását. Győri Enikő aggodalmát fejezte ki, mivel „az Európai Bizottság rendelkezésre álló idő egyharmada alatt a helyreállítási pénzek egyötödét folyósította csak”.

„Az energiaárak növekedése, a rekordmagas infláció és az Egyesült Államok zöld beruházásokat átcsábító törvényének negatív hatásai közepette Európa nem engedheti meg magának ezt a lassúságot. Brüsszel súlyosan veszélyezteti egész Európa versenyképességét” – mutatott rá a képviselő.

A magyar képviselő felhívta a figyelmet: a bizottság három hete nem ad választ a magyar kormány által megküldött törvényjavaslatokra, amelyek teljesítették az igazságszolgáltatással kapcsolatos mérföldköveket.

Kiállt továbbá a Magyarországgal szembeni kettős mérce ellen is. „Hogy lehet, hogy míg egyes tagállamok korábban elvégzett reformokat is beszámíthattak, addig Magyarország és Lengyelország mindenki másnál több feltételt kell, teljesítsen a pénzek folyósítása érdekében?” – hangoztatta.

Győri Enikő üdvözölte azt, hogy a vita során az uniós a biztosok elismerték, hogy történt előrehaladás a tárgyalásokon. „Sajnálattal tapasztaltam ugyanakkor, hogy a baloldal újabb feltételek állítására buzdítaná a bizottságot. Bízom benne, lesz erejük ellenállni, s tartják a szavukat: a decemberi elvárásokhoz képest nem lesz több kívánalom” – húzta alá a Fidesz politikusa.

(MTI)

A címlapképen Győri Enikő, a Fidesz EP-képviselője előre bejelentetten felszólal a 2021-27. évi ciklus EU-s forrásainak felhasználásáról szóló vitában az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. március 22-én. Forrás: MTI/Kovács Attila

Iratkozzon fel hírlevelünkre