Panasszal fordult a romániai kormánypártok vezetőihez a román-magyar szolidaritás egyesület

Panasszal fordultak a romániai kormánypártok vezetőihez a December 15. – A román-magyar szolidaritás napja egyesület kezdeményezői Marian Neacsu kormányfőtitkár menesztését kérve a civil szervezet nevének elutasítása miatt – tájékoztatta az MTI-t Kincses Előd ügyvéd, alapító tag.

A Nicolae Ciuca romániai kormányfőnek, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnökének, Marcel Ciolacunak, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökének és Kelemen Hunornak, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökének címzett, április 11-én keltezett beadványt elektronikus úton továbbította az alapító tagok nevében Kincses Előd ügyvéd. Ebben a kezdeményezők felvázolják az egyesület bejegyzésének több mint egyéves kálváriáját, és hivatali visszaéléssel, az egyesülési jog és a szólásszabadság megsértésével vádolják Románia kormányfőtitkárát. Azt állítják, hogy Marian Neacsu arrogánsan és lenézően viselkedett velük, ami összeférhetetlen az általa betöltött tisztséggel. Ezért menesztését kérik a kormányfőtől, és a kormánypártok állásfoglalását is kérik a kérdésben.
Emlékeztetettek, hogy az egyesület létrehozását a romániai kommunista diktatúrát megdöntő 1989-es forradalom évfordulóján, 2021. december 15-én jelentette be Tőkés László. A többi alapító tag: Gabriel Andreescu emberi jogi aktivista, Kincses Előd ügyvéd, Florian Mihalcea, a Temesvár Társaság elnöke és Szilágyi Zsolt, Tőkés László volt kabinetfőnöke.

A civil szervezet bejegyzése azóta sem valósult meg, mivel már az első lépést, a név elfogadtatását elgáncsolta a kormányfőtitkárság – ismertetik a beadványban. Rámutatnak, hogy Marian Neacsu kormányfőtitkár túllépte hatáskörét, amikor névváltoztatásra kérte a kezdeményezőket, arra hivatkozva, hogy az általános álláspont szerint nem 1989. december 15. a román forradalom kitörésének napja. Emlékeztetnek: az alapító tagoknak azért kellett a kormányfőtitkársághoz fordulni, hogy az ellenőrizze, jogszerű-e a névben szerepló román kifejezés használata. A kormányszerv hosszas huzavona után januárban elutasította a kérést, és a név december 15. elemét kifogásolta. Ezt azzal indokolta, hogy a romániai köztudatban december 16. él a forradalom kezdőnapjaként, így más dátum félreértésre adhat okot, és névváltoztatást kért.

Az egyesület alapítói az 1989. december 15-én Temesváron, Tőkés László személye körül megvalósult román-magyar összefogásra kívánnak emlékeztetni, és a maguk valóságában kívánják láttatni az akkori történéseket, mivel véleményük szerint egyre több a félremagyarázás a történelmi eseményről.

(MTI)

A címlapképen Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke beszédet mond a kibõvített, felújított kolozsvári Apáczai Csere János Gimnázium felavatása elõtt tartott hálaadó istentiszteleten a Farkas utcai református templomban 2018. június 2-án.
MTI/Kiss Gábor

Iratkozzon fel hírlevelünkre