Szaúd-Arábia Jemenbe küldte nagykövetét, hogy átfogó és fenntartható politikai megoldást találjanak

Szaúd-Arábia a húszi lázadók kezén lévő jemeni fővárosba küldte szanaai nagykövetét, hogy kilenc évi háborúskodás után elősegítse a tűzszünet újraélesztését és a politikai tárgyalások újrakezdését. A lépést mások mellett az ENSZ szóvivője is üdvözölte.

Mohammed bin Szaíd al-Dzsaber Twitter-bejegyzésében közölte: útjának célja az volt, hogy stabilizálja a fegyverszüneti megállapodást, elősegítse a hadifoglyok cseréjét, megtalálja a jövőbeni tárgyalások helyszínét, hogy végül sikerüljön egy „átfogó és fenntartható politikai megoldást találni Jemenben”.

A szaúdi diplomatának és Mahdi al-Masatnak, a húszik legfőbb politikai vezetőjének tárgyalására azt követően kerülhetett sor, hogy Rijád és Teherán – kínai közvetítéssel – megállapodott a diplomáciai kapcsolataik rendezéséről. A jemeni konfliktusban ugyanis a helyi kormányerők a szaúdiak támogatását élvezik, a húszi lázadók legfontosabb külföldi támogatója pedig Irán.

Jemen nemzetközileg elismert kormánya elégedettségét fejezte ki a szaúdi erőfeszítések miatt, amelyeknek célja tárgyalóasztalhoz ültetni a szemben álló feleket.

Stephanne Dujarric ENSZ-szóvivő helyi idő szerint hétfőn üdvözölte a „lépést”, mert szerinte az várhatóan elősegíti a konfliktus megoldását, és lassítja a regionális feszültségek terjedését. Az ENSZ közvetítésével ezen a héten a szemben álló felek között várhatóan mintegy 900 fős fogolycserére kerül sor.

Jemenben 2014 augusztusa óta tart a polgárháború, amikor a húszik elfoglalták a fővárost, Szanaát és az északi országrész túlnyomó részét. A Szaúd-Arábia és más arab országok által támogatott, nemzetközileg is elismert korábbi jemeni elnök, Abed Rabbó Manszúr Hádi időközben Rijádba menekült.

2015, vagyis az arab koalíció bekapcsolódása, illetve a harcok eszkalálódása óta Jemenben tízezrek vesztették életüket, millióknak kellett elhagyniuk otthonukat és milliók, köztük gyerekek szenvednek éhínségtől.

Az ENSZ a világ egyik legsúlyosabb humanitárius katasztrófájaként értékeli a konfliktust: 2022 folyamán a segélyszervezetek 11 millió jemeninek nyújtottak közvetlen segítséget.

(MTI)

A címlapképen síita húszi fegyveresek láthatók egy toborzógyűlésen a jemeni fővárosban, Szanaában 2023. március 22-én. A húszi lázadók újabb támadást intéztek a hadsereg állásai ellen a hatalom utolsó fellegvárának számító, kőolajban gazdag, stratégiai fontosságú észak-jemeni Márib tartományban. A harcokban legkevesebb tíz katona vesztette életét. A szunnita többségű közel-keleti országban 2014 augusztusa óta dúl polgárháború az Irán támogatását élvezõ síita húszik, valamint a Szaúd-Arábia és más arab országok által támogatott, rijádi száműzetésben élõ Abed Rabbó Manszúr Hádi jemeni elnökhöz hű erők között. Forrás: MTI/EPA/Jajha Arhab

Iratkozzon fel hírlevelünkre