Megnövekedett a bűncselekmények száma Németországban

Öt év után 2022-ben újból emelkedett az elkövetett bűncselekmények száma Németországban – tájékoztatott a Berlini gyors.

A rendőrségi bűnügyi statisztikák szerint tavaly országszerte több mint 5,6 millió bűncselekményt regisztráltak, ami 11,5 százalékkal több, mint 2021-ben. A felderítési arány egyúttal ugyanebben az időszakban 1,4 százalékponttal 57,3 százalékra csökkent.

Az adatok szerint a növekedés különösen jelentős volt a zsebtolvajlások, bolti lopások, betörések, a rablások és a szellemi tulajdon elleni bűncselekmények esetében esetében. Az, hogy a tartózkodási – és menedékjog, valamint az EU szabad mozgásáról szóló törvény elleni bűncselekmények száma nőtt, kiemelten összefügg az engedély nélküli beutazások számának jelentős növekedésével.

Ebben, csakúgy, mint a vagyon elleni bűncselekmények esetében, a pandémia megfékezését célzó intézkedések feloldása is szerepet játszik, mivel ezek megnehezítették az illegális határátlépéseket.

Az erőszakos bűncselekmények tekintetében a rendőrség mind az előző évhez, mind a 2019-es pandémia előtti évhez képest növekedést észlelt: Mintegy 197.000 esettel, azaz 20 százalékkal több esetet regisztráltak, mint az előző évben, és csaknem kilenc százalékkal többet, mint 2019-ben.

Németország egyre kevésbé „bezzeg ország”

A statisztikákat vizsgálva feltűnő, hogy a kiskorú gyanúsítottak aránya a „pornográf írások terjesztésében” nagyon magas, 41 százalék körül van. A Szövetségi Bűnügyi Hivatal szerint ebben szerepet játszik az a tendencia, hogy a gyerekek és fiatalok gyakran osztanak meg nem megfelelő képeket csoportos beszélgetésekben különböző közösségi média csatornákon anélkül, hogy tudnák, hogy ez büntetendő cselekmény.

Ennek köszönhetően a rendőrök összesen mintegy 93.000 olyan gyanúsítottat vettek nyilvántartásba, akik 14 évesnél fiatalabbak voltak, ez az előző évhez képest több mint 35 százalékos növekedést jelent.

A politikai indíttatású bűncselekmények száma – amelyeket külön statisztikában rögzítenek – szintén jelentősen, 19,2 százalékkal emelkedett 2021-hez képest. A tavalyi 2070 rögzített esettel először sikerült átlépni a 2000-es esetszámot – 2021-ben ez 1736 volt.

Bauer Bence: Sok megoldatlan krízis van Németországban

A Bűnügyi Hivatal a politikai indíttatású bűncselekmények többségét a jobboldali politikai spektrumhoz köti, ahol a számok a 2021-es 971-ről 1142-re nőttek. A baloldali politikai spektrumban viszont a regisztrált esetek száma 226-ról 174-re csökkent. Az idegen vagy vallási ideológia által motivált esetek 37, illetve 12 regisztrált esettel meglehetősen csekély szerepet játszottak.

Forrás: Magyar-Német Intézet, Berlini gyors

Címlapkép forrása Pixabay.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre