Hölvényi Györgyöt kérte fel a béke szószólójának a KDNP

A Kereszténydemokrata Néppárt vezetősége felkérte Hölvényi Györgyöt, a párt európai uniós parlamenti képviselőjét, az Európai Néppárt frakciójának tagját, hogy legyen a béke szószólója – jelentette be a KDNP ügyvezető főtitkára a Kereszténydemokrata Vezetők Giesswein Sándor I. Szakmai Napján Lakitelken.

Latorcai Csaba elmondta: a KDNP vezetősége a béke érdekében született döntés értelmében arra kérte Hölvényi Györgyöt, ismertesse az Európai Parlamentben a magyar Országgyűlés pénteken elfogadott békéért kiáltó, békepárti határozatát, amely az orosz-ukrán háború egyéves évfordulója alkalmából született. Tegyen meg mindent annak érdekében, hogy az Európai Néppárt térjen vissza a kereszténydemokrata alapító atyák örökségéhez és álljon át a háború oldaláról a béke oldalára – tette hozzá.

Latorcai Csaba a KDNP ügyvezető főtitkára és Simicskó István frakcióvezető a párt lakiteleki sajtótájékoztatóján. Fotó: Szennyes Krisztián/Vasarnap.hu

Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője a találkozó fontosságát hangsúlyozva kiemelte: a kereszténydemokrácia fontos értéket képvisel a magyar politikában. A Kereszténydemokrata Néppárt frakciója 19 képviselőjével a második legerősebb képviselőcsoport jelenleg az Országgyűlésben. A lakiteleki szakmai összejövetelen a résztvevők megfogalmazták, hogy bármilyen nehéz gazdasági helyzet ellenére is kiemelt jelentősége van a családtámogatások szélesítésének, de a legfontosabb most a béke kérdése – tette hozzá. Emlékeztetett, hogy az Európai Unió fundamentumát kereszténydemokrata politikusok rakták le, hiszen az európai együttműködés atyjai Konrad Adenauer, Robert Schuman és Alcide De Gasperi voltak.

A második világháborút lezárandóan azért foglaltak állást a béke mellett, mert látták, hogy a háború milyen borzalommal jár

– fogalmazott Simicskó István, aki szerint az Európai Unió jelenlegi vezetői, a brüsszeli politikusok teljesen elfordultak a kereszténydemokraták által képviselt eszmeiségtől és ideológiától és kifejezetten a háborúpártiságukról tesznek nap mint nap tanúbizonyságot. A KDNP frakcióvezetője szerint a magyar kormány a tűzszünet mielőbbi elrendelése és az azt követő béketárgyalások megkezdése mellett áll ki, mert csak ez hozhatja közelebb a békét mindannyiunk számára.

Az újabb és újabb fegyverek szállítása az ukrán hadseregnek csak tovább szélesíti a háború kiterjedését és pusztítását. Még több ember hal majd meg.

– tette hozzá.

Mint mondta: szomorúan tapasztalták, hogy a magyar baloldal nem fogadta el pénteken azt a békepárti határozati javaslatot, amelyet a Fidesz és a KDNP képviselői nyújtottak be. Egyre inkább egyértelművé válik, hogy a háborúpártiság mellett tesznek tanúbizonyságot, hiszen nem a békét akarják – tette hozzá.

A Momentum pedig részt sem vett a vitában, amely igen sajnálatos, hiszen alapvetően azért kerültek be egy baloldali összefogás listájáról, hogy képviseljék az őket megválasztókat, de még erre sem voltak képesek – fogalmazott a politikus.

Simicskó István hangsúlyozta, hogy a magyar kormány békepárti álláspontja hiteles, és az egyetlen járható út. Hozzátette: a kereszténydemokrata politikusok arra emlékeztetnek, hogy a béke iránti vágy motiválta a második világháborút követően az Európai Unió létrehozását, és most is azt szeretnék, ha ilyen irányú változás következne be Brüsszelben is. Mint mondta: bíznak benne, hogy az európai parlamenti választásokat követően lesz egyfajta átrendeződés és egyre több kereszténydemokrata, a békét szerető politikus kerül a brüsszeli vezetésbe is. Mint mondta:

Magyarországon nyugodt lélekkel lehet készülni a legnagyobb keresztény és családi ünnepre, de tőlünk akár néhány száz kilométerre nem jut kenyér az asztalra. Több ezer olyan család van ugyanis Ukrajnában, ahol a családfő a háború áldozatává vált, vagy a családtagok elveszítették munkalehetőségüket.

– tette hozzá.

A Giesswein Sándor nevét viselő szakmai összejövetel Lakiteleken a kereszténydemokrata vezetők, a KDNP alapszervezeteinek több mint 250 vezetőjének részvételével zajlott, melyen Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a párt elnöke is beszédet mondott:

Semjén Zsolt: A kereszténydemokrácia a természet rendjén alapul

Címlapkép: Simicskó István a KDNP lakiteleki sajtótájékoztatóján. Fotó: Szennyes Krisztián/Vasarnap.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre