Semjén Zsolt: A kereszténydemokrácia a természet rendjén alapul

Az evangélium egyetemes, érvényes a politika és a társadalom területén is. A kereszténydemokrácia a természet rendjén alapul, ami az egyház, vagyis az evangélium tanításán nyugszik – mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke a Kereszténydemokrata Vezetők Giesswein Sándor I. Szakmai Napján szombaton Lakiteleken.

A tanacskozáson mintegy 200 KDNP-alapszervezet és vármegyei szervezet vezetője vett részt, köztük országgyűlési kepviselők, polgármesterek, önkormányzati képviselők – olvasható a beszámoló a KDNP weboldalán.

Semjén Zsolt kiemelte: nem az egyház mozog a pártokhoz képest, hanem a pártok mozoghatnak szabadon az egyházhoz képest. Mi, kereszténydemokraták állunk közel az egyházhoz, nem pedig azt várjuk, hogy az egyház álljon közel hozzánk.

Az egyház akkor működik együtt egy politikai erővel, ha az keresztény értékeket képvisel.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke a Kereszténydemokrata Vezetők Giesswein Sándor I. Szakmai Napján szombaton Lakiteleken. Fotó: Szennyes Krisztián/Vasarnap.hu

Előadásában kitért arra, hogy a kereszténydemokrácia a természet rendjéből, a teremtés rendjéből indul ki, a kereszténydemokrata politikus pedig arra vállalkozik, hogy a közéletben képviselje az egyház társadalmi-szociális tanítását. A KDNP elnöke elmondta: a keresztény politikusoknak küldetésük van a közéletben.

A ránk bízott értékek és érdekek szempontjából fontos, hogy ott legyünk a színtereken

– tette hozzá. Semjén Zsolt három fontos, sajátos karakterét emelte ki a Kereszténydemokrata Néppártnak: az egyetlen történelmi párt, az egyetlen világnézeti párt és az egyetlen keresztényszociális párt ma Magyarországon. Rendkívül sikeresnek nevezte a Fidesz-KDNP-pártszövetség működését, amely másfél évtizede a választók abszolút többségének bizalmát élvezi, ami példátlan Európában. A miniszterelnök-helyettes előadásában hangsúlyozta az aktuális, háborús helyzetre való tekintettel a béke fontosságát: minél előbb legyen tűzszünet, kezdődjenek el a béketárgyalások. Határozottan kijelentette:

„magyar katona ebbe a háborúba nem fog menni, Magyarországon keresztül nem mehet fegyver Ukrajnába és Magyarországról másik ország ellen támadás nem indulhat.”

Előadása végén Semjén Zsolt két alapvető elvárást fogalmazott meg a kereszténydemokrata politikusokkal szemben: legyenek erkölcsileg tisztességesek és hatékonyan képviseljék a keresztény értékeket.

Címlapkép: Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke a Kereszténydemokrata Vezetők Giesswein Sándor I. Szakmai Napján szombaton Lakiteleken. Fotó: Szennyes Krisztián/Vasarnap.hu

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre