Bucsában az újjáépítésről tárgyalt Magyar Levente államtitkár

Magyarország intenzíven jelen van az ukrajnai újjáépítésben, Ukrajna és Magyarország közös útja a szoros együttműködés – jelentette ki Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára Kijevben hétfői programjának eredményeit összegezve.

Magyar Levente, valamint a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet küldöttsége a délutáni órákban a Kijev közelében fekvő, hatalmas háborús károkat elszenvedett Bucsa városába látogatott. A Bucsa melletti Szinjakon őszre várhatóan elkészül a mintegy tízmillió eurós költségvetésű, többfunkciós önkormányzati szolgáltató központ.

A tervek szerint az önkormányzati hivatal mellett helyet kap itt egy orvosi rendelő, egy okmányiroda, egy posta és egy rendezvényterem is. Ez a beruházás jelenleg a legfontosabb, ami magyar kormánytámogatással és az Ökumenikus Segélyszervezet koordinálásával zajlik Ukrajnában.

Magyar Levente elmondta a délelőtti zahalci óvodaátadás után, hogy „ez egy komolyabb jele, fokmérője annak, hogy Magyarország milyen intenzíven jelen van az ukrajnai újjáépítésben”.

A parlamenti államtitkár a munkamegbeszélései kapcsán kifejtette, hogy azok egyik fontos témája az újjáépítési munkálatok egyeztetése volt, valamint Magyarország Ukrajnának nyújtott humanitárius támogatása az országon belül, illetve a Magyarországra menekült ukrán közösség vonatkozásában. Magyar Levente megjegyezte, hogy „csak a legpozitívabb hangnemben és jelzőkkel lehet erről beszélni, hiszen szép eredmények vannak már mögöttünk,” és a segítség tovább folytatódik majd.

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára, mellette Dmitro Nazarenko megbízott Kijev megyei kormányzó és Julija Hrisina ukrán kormánypárti parlamenti képviselő, az Oktatási, Tudományos és Innovációs Bizottság felsőoktatási albizottságának elnöke helyi óvodások műsorát nézi a magyar kormánytámogatással, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet koordinálásával kivitelezett, Kijevhez közeli zahalci óvoda átadóünnepségén 2023. április 3-án. (Forrás: MTI/Nemes János)

Szó esett a kárpátaljai magyar közösséget érintő nyelvhasználati és oktatási kérdések szabályozásáról is. Magyar Levente emlékeztetett arra, hogy már a 2014-es forradalom után „elindult egy olyanfajta ukrán jogalkotási folyamat, ami eredményezett egy, a kárpátaljai magyarság számára több szempontból sérelmes helyzetet”.

A háború átírta a prioritásokat, és a humanitárius segítségnyújtás került előtérbe.

Most eljött a lehetőség egy olyan megoldás kidolgozására, amely „elfogadható mind a kárpátaljai magyarság számára, mind Kijev számára, mind pedig Budapest számára”. Az államtitkár hozzátette, hogy „az utóbbi a kárpátaljai véleménnyel nagyjából összhangban mozog”.

Magyar Levente úgy fogalmazott, hogy mind az elnöki hivatalban, mind pedig a szakminisztériumokban „maximális nyitottság van, talán soha korábban nem tapasztalt mértékű nyitottság”, így végre sikerülhet megnyugtatóan rendezni az ukrán-magyar kapcsolatokat megterhelő kérdéskört. Ukrajna és Magyarország közös útja a szoros együttműködés – húzta alá a parlamenti államtitkár.

(MTI)

A címlapképen Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára, Anatolij Fedoruk, Bucsa város polgármestere, Andrij Galavin atya, a bucsai Szent András-templom papja és Julija Hrisina ukrán kormánypárti parlamenti képviselő, az Oktatási, Tudományos és Innovációs Bizottság felsőoktatási albizottságának elnöke látható a Szent Miklós ikon átadásán a Kijev közelében fekvő, hatalmas háborús károkat elszenvedett Bucsában 2023. április 3-án. Forrás: MTI/Nemes János

Iratkozzon fel hírlevelünkre