Merre tart a világgazdaság 2023-ban? Mi lesz veled, infláció?

Kontraszt címmel indul új podcast videó sorozatunk Trombitás Kristóf műsorvezetésével. A jövőben havonta két alkalommal jelentkezünk, ebből az egyik adásunkban az aktuális politikai, valamint gazdasági kérdésekre keressük majd a válaszokat, a másikban pedig mélyebb történeteket, metapolitikai beszélgetéseket láthatnak. A Vasarnap.hu podcast videói elérhetőek a Facebook oldalunkon, a YouTube csatornánkon, valamint a Spotify-on és egyéb podcast felületeinken.

A Kontraszt első vendégeként Hortay Olivér, a Századvég energia- és klímapolitika üzletágvezetője látogatott el a szerkesztőségünkbe.

 

Az adásban szó esik Hszi Csin-ping kínai elnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök moszkvai találkozójáról, és annak várható geopolitikai, energiapolitikai hatásairól. A hatályban lévő háborús szankciókról és az amerikai inflációcsökkentési törvény hatására, az Egyesült Államok és az Európai Unió között kibontakozni látszó kereskedelmi konfliktusról.

Hortay Olivér elmondta, hogy a német gazdasági intézet becslése szerint a tavalyi évben 1600 milliárd dollárba került a világgazdaságnak a háború, a szankciók és a fokozódó kereskedelmi konfliktus, és már azelőtt ezermilliárdos veszteséget jeleztek előre az idei évre, hogy a kínai szankciók vagy a közelmúltban bekövetkezett bankcsődök egyáltalán felmerültek, vagy megjelentek volna.

A beszélgetés egyik fókuszpontja a húsba vágó infláció. „A három legfontosabb tényező közül magasan a legnagyobb befolyása a hazai inflációra az eurózóna inflációjának van, tehát importáljuk az áremelkedést. A második és harmadik helyen pedig az olaj és a gáz ára található” – ismertette egy elemzés eredményét Hortay Olivér, ami által azt vizsgálták, hogy a különböző makrogazdasági tényezők mennyiben befolyásolják az infláció és az árszínvonal változását.

Iratkozzon fel hírlevelünkre