A nemváltást kérő gyerekek és fiatalok száma rekordot döntött Norvégiában

A nemváltást kérő gyerekek és fiatalok száma tavaly ismét rekordot döntött Norvégiában.

Egyre több norvég gyermek akarja megváltoztatni a nemét

Az előző évben összesen 268 kiskorú jelezte, hogy nem érzi jól magát a született nemében. Ez 13 százalékos növekedést jelent 2021-hez képest – írja a Dagen norvég lapra hivatkozva a Christian Network Europe.

Az Aftenposten is beszámolt a növekvő tendenciáról. Kiemelik, hogy a statisztikák azt mutatják, hogy egyre több gyermek akarja megváltoztatni a nemét, annak ellenére, hogy

a közelmúltban egy új jelentés kimutatta, hogy a nemváltási kezelések nem garantálják a tudományos biztonságot, és a norvég egészségügyi ellátás nem áll készen a nemi kezelések iránti növekvő számú kérelem kezelésére.

A National Treatment Service for Gender Incongruence (rövidítve norvégul: NBTK) éves jelentéséből kiderül, hogy 2022-ben a nemváltoztatási igény miatt 268 gyermek volt kórházban.

Az NBTK kiemelte, hogy a kiskorúak mellett, tavaly a felnőttek közül is többen jelentkeztek nemváltó kezelésekre – számolt be róla az Aftenposten híroldal.

Összefüggésben lehetnek a növekvő számok a nagyobb médiafigyelemmel is?

Kjersti Gulbrandsen az NBTK osztályvezetője szerint nehéz pontosan meghatározni a növekedés okát. Gulbrandsen azt gyanítja, hogy a növekvő szám összefüggésben állhat a nemekkel és nemváltással kapcsolatos információk egyre szélesebb körű megjelenésével és a téma iránti nagyobb médiafigyelemmel.

A nemváltás folyamata

Norvégiában azoknak, akik úgy érzik, hogy az ellenkező nemhez szeretnének tartozni, háziorvosuk beutalójára van szükségük a nemváltás folyamatának megkezdéséhez – írja honlapján az Oslo Universitetssykehus. Ezután fel kell keresniük egy helyi körzeti pszichiátriai központot vagy egy magánorvost, hogy felmérjék pszichoszociális helyzetüket.

Amennyiben az orvosi diagnózis megállapítja, hogy a nemi hovatartozás miatti kényelmetlenség már egy ideje fennáll, és nem mentális betegség következménye, akkor a páciensnek körülbelül egy évig az új nemében kell élnie, hogy lássa, valóban meg akarja-e változtatni a nemét. Ezután kezdhető meg a hormonkezelés. A hormonkezelés legalább egy évig tart, majd az utolsó szakasz a sebészeti beavatkozás. Ez a lehetőség azonban kiskorúak számára nem elérhető.

(Dagen/Aftenpost/Christian Network Europe)

Iratkozzon fel hírlevelünkre