Kaszab Zoltán: Nemzetbiztonsági kockázatot jelent a szélsőbalos Antifa

Valószínűleg sokaknak az emlékezetébe vésődött február 11-e, amikor is szélsőbaloldali csoportok randalíroztak Budapesten és támadtak meg, vertek félholtra találomra kiválasztott, ártatlan embereket a köztereken. Az akcióról egyre több részlet válik ismertté, ami újabb és újabb kérdéseket is szül.

Mára már tudjuk, hogy a csoport nagy részét külföldiek alkották, a letartóztatottak között ugyanakkor találunk magyarokat is. Az egyik nőnek valamilyen kapcsolata lehet a szélsőbaloldali Szikra Mozgalommal, amelyet az a Jámbor András alapított, aki országgyűlési képviselőként a Párbeszéd frakciójában foglal helyet és aki az elmúlt években többször is járt tanulmányúton” az Egyesült Államokban. Arra nincs bizonyíték, hogy Jámbor, vagy körei hívták volna Magyarországra a szélsőséges és agresszív külföldieket, mindenesetre annyi biztos, hogy a Jámbor által alapított Mérce nevű portálon az elmúlt években több olyan cikk jelent meg, amelyben az erőszak alkalmazását bizonyos célok érdekében megengedhetőnek, sőt akár szükségesnek is nevezték.

De kik is azok, akik Magyarországra érkeztek azon a februári napon? A magyar és a német rendőrség eddigi információi alapján a nyomok egy Hammerbande (magyarul Kalapácsbanda) nevű szélsőbaloldali csoporthoz vezetnek, melynek tagjai nem riadnak vissza az erőszaktól. Vezetőjük jelenleg is börtönben ül, párja ellen pedig több elfogatóparancs van érvényben. Ők voltak azok, akik pár éve rendőrnek kiadva magukat a saját lakásukban kínoztak meg embereket – köztük egy terhes nőt is -, idén januárban pedig két jobboldali politikust támadtak meg és vertek majdnem halálra Erfurtban. 

A budapestihez hasonló utcai támadásokat is többször követtek már el, rettegésben tartva ezzel több német nagyvárost és a helyi rendőröket is.

Nem csoda, hogy a német sajtó és a közvélemény már-már ünnepli, hogy a magyarországi akció után, a magyar rendőrségnek köszönhetően a banda tagjai közül többet sikerült azonosítani és elfogni. Persze a német rendőröknek sincs könnyű dolguk, hiszen a politikai elit és a sajtó ellenében kell végezniük a szélsőballal szembeni munkájukat. Ezekben az erőszakos csoportokban ugyanis sok ultragazdag német család csemetéje fellelhető, ami megnehezíti azt, hogy őket felelősségre lehessen vonni. Ami viszont még nagyobb probléma, hogy

a német politika és média még mindig nem tesz egyenlőségjelet a jobb- és a baloldali szélsőség és radikalizmus közé.

Ennek értelmében pedig a rendőröket sokszor kifejezetten megbélyegzik, ha a szélsőbalos bűnözők nyomába erednek. Pedig láthatjuk, hogy a módszerekben vajmi kevés különbség van a két borzalmas ideológia képviselői között. 

Persze legyinthetnénk és mondhatnánk, hogy ez innentől kezdve már a németek gondja. Csakhogy ez nem így van. Ezek a csoportok ugyanis láthatóan jól szervezettek, európai hálózattal rendelkeznek és nem ismert a finanszírozási hátterük. Amit tudunk róluk, hogy most is ott vannak a francia tüntetések agresszorai között és a 2018-as budapesti, munka törvénykönyve elleni megmozdulásokon is látták már őket. Ami igazán veszélyes bennük, hogy 

pillanatok alatt át tudnak változtatni egy békés demonstrációt agresszív és véres zavargássá. 

Ebből a szempontból pedig magyarországi megjelenésük súlyos nemzetbiztonsági kockázatot rejt magában és egyre égetőbbé teszi azt a kérdést, hogy ki hívta őket Magyarországra? Főleg abban a kontextusban érdekes ez, hogy tudjuk, látjuk: komoly erők dolgoznak azon, hogy megváltoztassák Magyarország békepárti, a gyermekeket a szexuális propagandától védő és migrációellenes álláspontját. Ennek pedig számukra jó eszköze lehetne a zavarkeltés, a rend megbontása. Amiben a Hammerbande és a hozzá hasonló extrém szélsőséges, félkatonai alakulatok a legprofibbak. Éppen ezért nem szabad alábecsülni a veszélyességüket.

Gyorsan és hatékonyan ki kell tehát deríteni, hogy ki áll ezen csoportok mögött és mely körök hívták őket Magyarországra? Hiszen ezen akár a hosszú távú jövőnk is múlhat.

A címlapkép forrása: Képernyőfotó/NBC NEWS

Iratkozzon fel hírlevelünkre