Washington szerint nincs arra utaló jel, hogy Oroszország nukleáris fegyver bevetésére készülne

Az amerikai védelmi minisztérium szerint nincs arra utaló jel, hogy Oroszország nukleáris fegyver bevetésére készülne. A Pentagon ezt helyi idő szerint szombaton közölte, miután Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelentette, hogy Moszkva taktikai atomfegyvereket telepít Fehéroroszország területére.

Láttuk a jelentéseket az orosz lépésről, és továbbra is nagy figyelemmel követjük az ügyet

– fogalmaztak a védelmi tárca közleményében. Hozzátették: nem indokolja semmi, hogy Washington változtasson a saját stratégiai nukleáris álláspontján. Hangsúlyozták azt is, hogy az Egyesült Államok továbbra is elkötelezett a NATO által biztosított kollektív védelem mellett. Putyin az állami televízióban azt mondta, nem sérti az atomsorompó-egyezményt, ha Oroszország taktikai atomfegyvereket állomásoztat a szomszédos ország területén. Hozzátette: az Egyesült Államok is nukleáris fegyvereket telepített európai szövetségesei területére. Putyin szerint Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök már régen felvetette a taktikai atomfegyverek telepítésének kérdését a Lengyelországgal határos Fehéroroszországban. Az orosz és a fehérorosz kormány egyetértett a döntésben – hangsúlyozta az orosz elnök.

(MTI)

A címlapképen Vlagyimir Putyin orosz elnök a Hadsereg-2022 Nemzetközi Katonai és Műszaki Fórum megnyitóünnepségén a kubinkai Patriot katonai kiállítási központban és gyakorlótéren 2022. augusztus 15-én. Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Elnöki sajtószolgálat/Elnöki sajtószolgálat

Iratkozzon fel hírlevelünkre