Eurobarométer: az EU megítélése a magyarok körében már rosszabb, mint az európai uniós átlag

Lényegesen csökkent a magyarok körében az Európai Unióval elégedettek aránya; a legnagyobb csökkenés a fiatalabb korosztályban volt megfigyelhető. A magyarok szerint az energiahelyzettel kapcsolatos problémák elsősorban az EU problémája. Közzétette 2022-2023 téli időszakra vonatkozó felmérését az Európai Bizottság.

Az Eurobarométer felmérése alapján a magyar lakosság körében az elmúlt fél évben jelentősen csökkent az Európai Uniót pozitívan értékelők aránya. Ez 12 százalékpontos csökkenést jelent, így jelenleg az EU megítélése a magyarok körében már rosszabb, mint az európai uniós átlag. Jelenleg a magyarok csupán 40 százaléka gondol pozitívan az Európai Unióra; 2022 júliusában a magyar lakosság fele vélekedett így. Amíg a korábbi években a legfiatalabbak szimpatizáltak leginkább az Európai Unióval mostanra a 15-24 évesek mindössze 32 százaléka vélekedik pozitívan az EU-ról. Az EU támogatottságának magyarországi csökkenése elsősorban a fiatalok véleményváltozásának köszönhető. Emellett kisebb mértékben, de a többi korosztályban is csökkent az Európai Uniót pozitívan értékelők aránya.

Az Európai Uniót pozitívan értékelők csökkenése ellenére kevesebben vannak azok is, akik szerint Magyarország jobban szembe tudna nézni a jövőjével az Európai Unión kívül. A 15 évesnél idősebb magyar lakosság kétharmada ugyanis úgy gondolja, hogy Magyarország jövője bizonytalanabb lenne az Európai Unión kívül. Az EU-val összehasonlítva továbbra is magasabb azoknak az aránya Magyarországon, akik egyetértenek az Európai Unió további bővítésével, annak érdekében, hogy a következő években más országok is tagok legyenek.

Az Európai Uniót pozitívan értékelők számának magyarországi csökkenésének további oka lehet ezzel együtt az, hogy a magyarok manapság kevésbé érzik úgy, hogy a saját szavuk számítana az EU-ban; ebben az adatpontban 7 százalékpontos a csökkenés az előző adatfelvételhez képest. A magyarok ezen felül kevésbé érzik úgy, hogy az EU szava számít a világban. A felmérés szerint a magyarok számára az Európai Unió elsősorban továbbra is az utazás, tanulás és munkavállalás szabadságát jelenti bárhol az EU-n belül, a kulturális sokszínűséget már kevésbé jelenti az EU. Kevésbé jellemző továbbá, hogy a megkérdezettek úgy gondolnák, az EU-tagság nagyobb beleszólást jelent a világ dolgaiba, illetve arról is kevésbé vagyunk meggyőződve, hogy az EU egyet jelent a szociális védelemmel.

Az áremelkedések, infláció, a megélhetés költsége foglalkoztatja leginkább a magyarokat. Mindezek mellett az energiahelyzetet is súlyos problémának látják, de elsősorban európai uniós problémaként azonosítják Toronymagasan az áremelkedések, infláció, megélhetés költsége az ország és a magyarok saját személyes legsúlyosabb problémája. Ennek ellenére a hazai gazdasági helyzetet a magyar lakosság egynegyede sorolta fel a két legfontosabb, Magyarországot érintő probléma között, illetve a megkérdezettek negyede szerint ez az EU egyik legfontosabb prioritása kéne, hogy legyen. Ezzel összhangban a magyar lakosság második legfontosabb problémájának a saját háztartásának anyagi helyzetét tartja.

Forrás: Magyar Nemzet 

A címlapkép forrása: Pixabay

Iratkozzon fel hírlevelünkre