Az andocsi Nagyboldogasszony-bazilikába látogatott Novák Katalin

Novák Katalin köztársasági elnök az andocsi Nagyboldogasszony-bazilika meglátogatásával kezdte kétnapos somogyi programját március 23-án.

A köztársasági elnököt érkezésekor nagy szeretettel köszöntötte Biró Norbert, a Somogy Vármegyei Közgyűlés elnöke és Witzmann Mihály országgyűlési képviselő, az andocsiak, valamint az andocsi Szent Ferenc-iskola tanulói. A bazilikába belépve Varga László megyéspüspök fogadta az államfőt, akinek Nyéky Kálmán plébános mutatta be a templomot, majd a Novák Katalin által ajándékozott Mária-ruhát elhelyezte a Szent Anna-oltáron.

A kegyhely azért is volt fontos az elnök asszonynak, mert számosan imádkoznak itt gyermekáldásért azok közül, akiknek sokat kell várniuk erre.

A köztársasági elnököt a bazilikában Werner Józsefné polgármester és Huszár Hajnalka igazgató köszöntötték, akik átadták a falu és az iskola ajándékait, majd a plébánián diakónusi szolgálatot ellátó Lehoczki Gábor és felesége, Lehoczki Zsuzsanna az egyházközség ajándékait adta át. Ezt követően együtt nézték meg a híres andocsi Mária-ruhagyűjteményt és a hálatáblafalat, amelyen a gyermekáldásért való hálafeliratok különösen is felkeltették Novák Katalin figyelmét, valamint az 1956-os emlékek is, melyek talán egyedülálló módon Magyarországon, a forradalom óta folyamatosan láthatóak.

Ferenc pápa 2021-ben emelte bazilika rangra az andocsi templomot, s az idei pápalátogatásra készülve a plébános búcsúzóul többek között egy gyűszűt ajándékozott az államfőnek, kifejezve, hogy látogatása az andocsi kegyhelyen remélhetőleg egy gyűszűnyivel hozzájárul a jövendő pápalátogatás sikeréhez is.

Forrás: kaposvar.egyhazmegye.hu

A címlapkép forrása: MTI/Bruzák Noémi

Iratkozzon fel hírlevelünkre