Egyre többen nyilvánítanák terrorszervezetnek az Antifát

A nyugat-európai közvélemény mellett egyre több politikus és civil szervezet is megelégelte a szélsőbaloldal erőszakos akcióit, és több európai országban, az Egyesült Államokban és az Európai Parlamentben is követelik az Antifa terrorszervezetté nyilvánítását és betiltását – írja az Origo.

A Németországban harmadik legnépszerűbb párt, az Alternative für Deutschland (AfD) európai parlamenti képviselői állásfoglalási indítványt nyújtottak be, hogy vegyék fel az Antifát az Európai Unió terroristalistájára. A dokumentum szerint a mozgalom erőszakot követ el Európában és az Egyesült Államokban, elnyomja a gondolat- és véleményszabadságot, listákat és más elnyomó intézkedéseket alkalmaz, továbbá állítólag más terrorista csoportoktól kapott kiképzést Szíriában.

A legutóbbi, halálos szándékú támadásokat az Antifa követte el Budapesten, civileket támadva, aztán Németországban, ahol több mint ötven rendőr megsérült. Tom Vandendriessche, a belga Flamand Érdek párt brüsszeli képviselője tavaly tett fel írásbeli választ igénylő kérdést az EP-ben az Antifa akciói miatt. A flamand politikus úgy fogalmazott: az Antifa baloldali, decentralizált politikai szervezet, amely azt állítja, hogy harcol a rasszizmus és a fasizmus ellen, miközben az autonóm csoportok az Antifa zászlaja alatt hajtanak végre politikai akciókat, és nem kerülik az erőszakot. Nemrég fény derült arra, hogy az Antifa összeállított egy halállistát, amelyen a jobboldali AfD párt 53 politikusa szerepel, a bombakészítési utasításokkal együtt.

Mit tesz a bizottság a jobboldali polgárok és politikusok biztonsága, a politikai jogaik védelme érdekében?

– tette fel a kérdést a képviselő.

Az AfD egyik EP-képviselője, Christine Anderson már 2020-ban több írásbeli kérdést intézett az Európai Bizottsághoz az Antifa miatt. Konkrét esetet is felhozott: Németországban az Antifa erőszakosan megtámadta az AfD politikai aktivistáit, köztük engem is, amikor egy kő eltalált, amit az úgynevezett aktivisták dobtak rám. A német kormány támogatja az Antifát, például a „Demokratie leben!”-en keresztül, amelyet a Szövetségi Családügyi Minisztérium szervez. Amikor Trump elnök bejelentette, hogy az Antifát terrorista csoportként kívánja minősíteni, a Németországot irányító nagykoalíció részét képező SPD támogatását fejezte ki. A német kormány valójában a politikai ellenfelekkel szembeni zaklatást és erőszakot külső csoportokra bízza, amelyeket a szövetségi kormány támogat, de technikailag nem része annak. Az Antifa és más szélsőbaloldali csoportok számos európai egyetemen jelen vannak, ahol rendszeresen támadják az eseményeket és a szembenálló csoportok előadóit, megakadályozva ezzel a törvényes beszédet és a gyülekezést. Az egyetemek általában nem tettek lépéseket annak érdekében, hogy megvédjék a tudományos szabadságot ezekkel a támadásokkal szemben.

Feltette a kérdés, hogy a bizottságnak mi a véleménye azokról az egyetemekről, amelyek nem hajlandók fellépni a szélsőbaloldali erőszak ellen, illetve hogy biztosítani tudják-e az unió vezetői, hogy az EU pénzügyi támogatása ne kerüljön ilyen csoportokhoz. Azt is megtudakolta, hogy megteszik-e ugyanazt a lépést, mint az Egyesült Államok, és felveszik-e az Antifát a terrorszervezetek listájára.

Donald Trump volt amerikai elnök 2020-ban jelentette be, hogy az Egyesült Államok az Antifát belföldi terrorista csoportként kezeli. Mindez a Black Lives Matter mozgalom tüntetései után történt, amelyekben vezető szerepet vitt az Antifa egy akkori kongresszusi jelentés szerint. A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) egyre nagyobb aggodalmának adott hangot az Antifa támogatói által elkövetett erőszak miatt – olvasható az Origó cikkében.

Forrás: Origo 

A címlapképen antifasiszta zászló. Forrás: Unsplash.com 

Iratkozzon fel hírlevelünkre