Amerikában sem díjazzák az iskolai LMBT+ érzékenyítést

Rekordszámú könyv eltávolítását kérték panaszosok tavaly az amerikai könyvtárakból és iskolákból – számolt be róla jelentésében az Amerikai Könyvtári Szövetség (ALA).

Az egyesület 2022-ben több mint 1200 ezzel kapcsolatos panaszt gyűjtött össze, ami csaknem kétszerese az előző évinek.

Deborah Caldwell-Stone, az ALA szellemi szabadsággal foglalkozó irodájának vezetője hangsúlyozta, hogy ez a növekedés példátlan. Mint hozzátette: kimerítő, ijesztő és dühítő két év áll mögöttük.

A csütörtöki jelentésből kiderül, hogy nemcsak a panaszok száma ugrott meg, hanem az a kör is tágult, ahonnan a panaszok érkeztek.

Korábban a szülők vagy helyi közösségek javasolták egyes könyvek eltávolítását, manapság viszont már gyakran egyszerre sok könyvre érkezik panasz, és például olyan országos szervezetektől is, mint a konzervatív Moms for Liberty (Anyák a Szabadságért).

Tavaly több mint 2500 különböző könyvet kifogásoltak, míg 2021-ben 1858, 2019-ben pedig még csak 566 kötet ellen emeltek kifogást. Többször előfordult, hogy egy panaszban több száz könyv eltávolítását kérték.

Mivel az ALA adatai a médiából és az önkéntes tájékoztatásból származnak, az is elképzelhető, hogy a tiltásra javasolt könyvek száma ennél jóval nagyobb.

A jelentés szerint a könyvtárosok országszerte arról számoltak be, hogy zaklatják, és jogi lépésekkel vagy erőszakkal fenyegetik őket.

Caldwell-Stone szerint a könyvek tiltását szorgalmazó panaszok többsége a konzervatívoktól származik, de előfordul, hogy a liberális oldal is panaszt tesz, például egy könyvben olvasható rasszista kifejezések miatt. A konzervatív panaszosok főként az LMBTIQA+ vagy faji témájú művekkel kapcsolatban kérik az eltávolítást.

A könyvek korlátozását megkönnyítő törvényjavaslatokat más államok mellett Arizonában, Iowában, Texasban, Missouriban és Oklahomában indítványoztak vagy fogadtak el. Floridában az olvasmányok felülvizsgálatát, a nemi identitás és a faji hovatartozás iskolai megvitatásának korlátozását vezették be.

Ron DeSantis floridai kormányzó március elején kiadott nyilatkozatában hoaxnak (álhír) nevezte a könyvek tömeges eltávolításáról szóló híreket. Magyarázata szerint ezek a gyanúsítások arra utalnak, hogy egyesek az iskolákat akarják befolyásolásra használni.

(MTI)

A címlapkép forrása: Pixabay.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre