Kritikus a Bundeswehr állapota a legfrissebb beszámoló szerint

Még „hosszú út áll előttünk”, hogy elérjük a 2031-re kitűzött 203 ezer fős célt a fegyveres erők számára – jelentette ki Eva Högl (SPD), a Bundestag fegyveres erőkért felelős biztosa – tájékoztat a Berlini gyors.

A Bundestag előtt bemutatott jelentésében Eva Högl (SPD), a Bundestag fegyveres erőkért felelős biztosa, szomorú képet festett a Bundeswehr jelenlegi állapotáról. A tavalyi év eredményeit és tapasztalatait összefoglaló éves beszámoló negatív felütésekben gazdag tartalma nem számít újszerű fejleménynek Németországban, a biztosok hosszú évek óta minduntalan a Bundeswehr általános állapotának kritikus voltára figyelmeztetnek.

Ursula von der Leyen német védelmi miniszter és Volker Wieker főszemlélő Bonnban 2017. április 5-én. (MTI/EPA/Sascha Steinbach)

Ugyanakkor az elmúlt egy év eseményeinek tükrében sokak számára meglepő lehet a jelentés negatív tartalma. Az Ukrajna elleni orosz agresszióra válaszul a Scholz-kormány, a Bundestag felhatalmazásával, 100 milliárd euró értékben szavazott meg hitelfelvételt a Bundeswehr modernizációjának felgyorsítására, emellett az elhúzódó háború hatására számtalan ígéret érkezett a fegyveres erők hadrafoghatóságának erősítésére és – az egyszeri alapon túlmutató – költségvetésből történő megemelt finanszírozására. Mindezek fényében a március 14-én bemutatott jelentés különösen szomorú képet fest.

Ezért részben a már korábban is sokat kritizált, nehézkes és lassú beszerzési folyamat a felelős – jelentette ki Högl. Ahogy a biztos fogalmazott: „Az állomány igényei tovább nőttek, de a ruházati, lőszer és a pótalkatrész raktárak ettől még nem teltek meg új felszereléssel.”

A jelentés szerint csak a Bundeswehr lőszerkészleteinek az újbóli feltöltése már önmagában jóval több mint tíz milliárd eurós tétel lenne.

Ilyen és ehhez hasonló tételeket azonban nem lehet finanszírozni a modernizációra létrehozott különleges alapból, így a hadrafoghatósághoz szükséges alapvető feltételek megteremtéséhez szükséges pénzeket a büdzséből kéne biztosítani – mindez pedig nem ígérkezik egyszerű feladatnak.

Számos hiányosság és probléma mellett a jelentés kitér a Bundeswehr leépült infrastruktúrájára, a jelenlegi, rendkívül elavult és a folyamatokat akadályozó beszerzési és engedélyeztetési struktúrákra, valamint a Bundeswehr létszámproblémáira is.

Még „hosszú út áll előttünk”, hogy elérjük a 2031-re kitűzött 203 ezer fős célt a fegyveres erők számára – jelentette ki Högl.

Mindemellett a jelentés nem tér ki – az elmúlt időszakban újra felvetett – kötelező sorkatonai szolgálat újraindításának kérdésére.

Sajtóértesülések szerint a közeljövőben a Bundeswehr élén is személycserére kerülhet sor. Eberhard Zorg főszemlélőt (vezérkari főnököt) Carsten Breuer altábornagy válthatja majd. Breuer altábornagy az elmúlt években a COVID-19 válságstáb vezetőjeként tett szert országos ismertségre.

Forrás: Magyar-Német Intézet, Berlini Gyors

Még a Bundeswehr sem tényező az orosz hadsereggel szemben

Címlapkép MTI/EPA/Sascha Steinbach

Iratkozzon fel hírlevelünkre