Lengyelország ebben az esetben kész beszállni az orosz-ukrán háborúba

Lengyelország franciaországi nagykövete egy tévéműsorban azt mondta, hogy az Ukrajnában zajló háború sokkal több az oroszok és az ukránok közötti fegyveres konfliktusnál. Felvetette, hogy van esély a háborúba való belépésre – írja az Index.

Jan Emeryk Rosciszewski szerint az ukránoknak azért van szüksége a támogatásra, mert a Nyugat alapvető értékeiért és kultúrájáért harcolnak.

„Ha Ukrajna nehéz helyzetbe kerül, megnőnek a veszteségei és előáll az a szituáció, hogy Ukrajna már nem tudja megvédeni magát és a függetlenségét, akkor nem lesz más választásunk, mint résztvevőként belépni a háborúba” – nyilatkozta a nagykövet.

Korábban Szergej Nariskin, az Orosz Külső Hírszerző Szolgálat igazgatója azt mondta, hogy a lengyel vezetés már dolgozik azon, hogy hogyan lehet Ukrajnát feldarabolni, ráadásul Varsó meg van győződve arról, hogy az Egyesült Államoknak és Nagy-Britanniának nem lesz más választása, mint támogatni ezt a tervet. 

Vlagyimir Putyin orosz elnök is említette, hogy véleménye szerint Lengyelországnak területi követelései vannak Ukrajnával szemben. Még tavaly novemberben fogalmazott úgy, hogy Varsóban arról beszélnek, hogy Ukrajnának vissza kellene adnia azokat a területeket, amelyeket 1939-ben vettek el Lengyelországtól.

Forrás: Index

A címlapképen ukrán katona ül egy lövészárokban a kelet-ukrajnai Donyec-medencében levő Bahmutban 2022. december 31-én. Forrás:MTI/EPA/George Ivancsenko

Iratkozzon fel hírlevelünkre