J. K. Rowling a transzgender-mozgalomról: Van benne valami veszélyes, ami ellen fel kell szólalni

J. K. Rowling, a Harry Potter-könyvek szerzője egy podcastben veszélyesnek nevezte a transzgendermozgalmat, és elmondta, hogy hogy megpróbálta meghallgatni a transznemű aktivistákat, hogy jobban megértse a nézeteiket, de végül arra a következtetésre jutott, hogy „valami veszélyes lappang bennük” – írja a Magyar Nemzet a Breitbart alapján. 

„Csak annyit mondhatok, hogy mélyen, keményen és hosszan gondolkodtam rajta. És meghallgattam, komolyan, a másik oldalt is. (…) És abszolút úgy gondolom, hogy van valami veszélyes ebben a mozgalomban, ami ellen fel kell szólalni” – jelentette ki. 

Hozzátette, hogy bár mások azt mondják neki, hogy elárulja a saját könyveit, de neki az az álláspontja, hogy fenntartja a korábban is képviselt értékeit, és 

„ez az aktivista mozgalom abban a formában, ahogyan jelenleg megjelenik, pontosan azt visszhangozza, amitől a Harry Potterben óva intettem”. 

Egy „erőteljes, alattomos nőgyűlölő mozgalomnak” látja a kezdeményezést, amely „hatalmas teret nyert a társadalom nagyon befolyásos területein”. 

„Nem látom ezt a bizonyos mozgalmat sem jóindulatúnak, sem erőtlennek” – hangsúlyozta. 

Korábban már megütközést keltett, amikor azt mondta, hogy a transzneműséget hirdető mozgalom a nőiség eltörléséhez vezethet, ugyanis „ha nincsenek nemek, akkor a nők megélt valósága globálisan eltörlődik. Ismerem és szeretem a transz embereket, de a nemek fogalmának eltörlése sokaknak elveszi a képességét, hogy a maga jelentőségében értelmezzék az életüket. Nem gyűlölet kimondani az igazságot”. 

A címlapképen J. K. Rowling angol írónő, forgatókönyvíró a Legendás állatok: Dumbledore titkai című brit-–amerikai fantasy-kalandfilm bemutatóján Londonban 2022. március 29-én. Forrás: MTI/EPA/Neil Hall

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre