A Hold vagyunk mi, s a föltámadt Krisztus a mi fölkelő napunk és világosságunk

Tavaly átlagosan napi 13 ember életét oltották ki keresztény hitük miatt. Közel-keleti és afrikai keresztény testvéreink bántalmazása és meggyilkolása napjaink legnagyobb ütemben növekvő emberi jogi válsága, mégis kevés szó esik róla a híradásokban – írta a Belvárosi Plébániatemplom a honlapján, amikor bejelentették, hogy Azbej Tristan az üldözött keresztényeket segítő programokért felelős államtitkár tart előadást március 19-én a szentmisét követően, ugyanis Magyarország 2017 óta segíti az üldözött keresztény közösségek megmaradását a Hungary Helps Programmal. 

A szentmisén az elmélkedésben Osztie Zoltán atya is a keresztényüldözéshez kapcsolódó dolgokról beszélt, hogy mi lehet a mi örömforrásunk ezekben a nehéz időkben, és egy korai, már az első századokban ismert hasonlatot idézett fel. 

„A Hold ugyanis az az égitest, amely önmagában véve sötét, száraz, rideg, de mégis az egyik legszebb jelenség az égen. Világító égitest, amely világosságát nem önmagától veszi és bírja, hanem a Naptól. A nap fénye az, amely tovább sugárzik belőle. S akkor rögtön eszünkbe kell, hogy jusson Jézus Krisztus, a föltámadott, a mi világító napunk és világosságunk – belőle származik az a fény, amely a sötétségben mégis világít. A Hold vagyunk mi, s a föltámadt Krisztus a mi fölkelő napunk és világosságunk, aki a világ világossága a borzalmas sötétségben” – mondta.

Hozzátette, hogy Jézus Krisztus megvilágosítja a szemünket, de ez természetesen nem a fizikai látást jelenti, hanem a természetfölötti dimenziót, a hitből fakadó lelki látást. 

„Van reménység, győz a föltámadott, és mi az ő tanúi vagyunk. Íme a megoldás, íme az örömnek az egyetlen lehetséges és valódi forrása. Ő azért jött el, hogy elvezessen bennünket a végső célunkhoz, amely túl van ezen a világon”.

A címlapképet készítette: Szennyes Krisztián/Vasarnap.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre