A magyarok mindig összefognak, amikor tudják, hogy az igazság az ő oldalukon áll

A magyarok mindig összefognak, amikor tudják, hogy az igazság az ő oldalukon áll – jelentette ki a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára helyi idő szerint szombaton az egyesült államokbeli Detroitban.

Szilágyi Péter a Magyar Amerikai Kulturális Központ március 15-i ünnepségén hangsúlyozta, hogy a magyaroknak igazuk volt 1848-ban, ahogy 2010-ben is, “amikor felismertük a külhoni magyarság értékét, és nekiálltunk a nemzet újraegyesítésének”, és “igazunk volt abban, hogy a nemzetet közjogi értelemben is egyesítenünk kell”.

Rámutatott, hogy az intézkedésnek köszönthetően mára 1 millió 150 ezren válhattak állampolgárrá, és a magyarságot érintő legfontosabb döntések közösen születnek. “Ma is igazunk van, amikor kiállunk a nemzeti összetartozás mellett, és mindennap teszünk azért, hogy külhoni magyar közösségeink érezzék, hogy az anyaország a legnehezebb időkben sem engedi el a kezüket” – fogalmazott a nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár. Kijelentette: a magyarság Trianon óta nem volt ilyen erős és összetartó közösség, mint ma.

Hangsúlyozta, hogy nem véletlenül lett 2023 a gondoskodó nemzet éve a nemzetpolitikában, aminek lényege, hogy a világban elszórtan élő magyar közösségek számíthatnak egymásra és az anyaországra.

Szilágyi Péter célnak nevezte a magyar közösségek további gyarapítását és nemzeti identitásuk erősítését, amelynek érdekében 2013-ban elindult a Kőrösi Csoma Sándor Ösztöndíjprogram, és aminek keretében már több mint 700 ösztöndíjas segítette a magyar közösségeket.

Szabadságharcunk 1849. augusztus 13-án a világosi fegyverletétel napján elbukott, azonban a forradalom eredményei megmaradtak: bebizonyítottuk, hogy képesek vagyunk az összefogásra, és készek vagyunk egyszerre két nagyhatalommal is harcolni önállóságunkért – fogalmazott a helyettes államtitkár Detroitban, a magyar közösség március 15-i megemlékezésén.

(MTI)

A címlapképen Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára beszédet mond a 2023. évi Kőrösi Csoma Sándor Program déli féltekés oktatási programszakaszán Budapesten 2023. március 13-án. Forrás: MTI/Illyés Tibor

Iratkozzon fel hírlevelünkre