DeSantis visszavágott Bidennek: Nem bűn fellépni a nemváltó műtétek ellen  

Ron DeSantis floridai kormányzó nem hagyta szó nélkül az Egyesült Államok elnökének mondatait, aki amellett tette le a voksát egy interjúban, hogy szövetségi szinten kellene engedélyezni a nemváltó műtéteket – írja a Christian Post. 

Joe Biden bár nem fejtette ki, hogy pontosan mely törvényekre gondolt, amikor azt mondta, hogy „bűnösek” azok a jogszabályok, amelyek a transz identitású „gyerekekre vonatkoznak, akiknek ezekkel a regresszív állami törvényekkel kell szembe nézniük”, de korábban Florida olyan törvényt fogadott el, amely megtiltja, hogy transz férfi sportolók női sportcsapatokban versenyezzenek, a floridai orvosi kamara pedig tiltja a hormonális szereket és az nemváltó műtéteket fiatalok számára. 

Biden azt javasolta, hogy a szövetségi kormány hozzon olyan törvényt, amely megtiltja az államoknak, hogy önállóan szabályozzák ezeket a területeket. DeSantis a Twitteren vágott vissza, és azt írta, hogy „nem »bűn« megtiltani a kiskorúak csonkítását. Nem elfogadható, hogy a szövetségi kormányzat előírhassa, hogy az olyan eljárásokat, mint a nemváltoztató műtétek, kötelezővé tegyék a gyerekeknek”.  

A visszafordíthatatlan nemváltoztató műtétek kegyetlensége miatti aggodalom az egyik oka annak, hogy Florida és hét másik állam törvényt hozott a kísérleti eljárások betiltására. A pubertásblokkolók és a hormonok, amelyeket gyakran írnak fel a nemükkel kapcsolatos zavartságukat kifejező gyermekeknek, hosszú távon is káros hatással vannak a betegek mentális, fizikai és érzelmi egészségére. 

A közvélemény-kutatások következetesen azt mutatják, hogy az amerikaiak többsége támogatja a kiskorúak nemváltoztatási eljárásainak betiltását. A Rasmussen Reports múlt hónapban közzétett felmérése 58%-os támogatottságot mért „a kiskorúakon végzett nemváltoztató műtéteket illegálissá tevő jogszabályok” mellett, míg 34% nemet mondott az ilyen törvényekre. 

Egy hétfőn közzétett felmérés szerint az amerikaiak 59%-a egyetértett azzal, hogy „a gyógyszeripari cégeknek és orvosoknak, akik pubertásgátlókat és hormonokat népszerűsítenek kiskorúak számára, jogi felelősséget kellene vállalniuk az esetlegesen fellépő káros mellékhatásokért”.

Trump vagy DeSantis? – A megosztott republikánusok adhatnak még négy évet Bidennek 

A címlapkép forrása: EPA/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH

Iratkozzon fel hírlevelünkre