Gável András: Isten igazsága miatt ma is keresztre feszítenek minket

Gável András a Szent István Bazilika előtt, ahol 2023. április 2-án bemutatják a Fájdalmak Férfia c. passiót a Dramatizált Biblia és az Eucharist együttes közreműködésével.

Április 2-án, Virágvasárnap este 20:00 órakor kerül bemutatásra a Fájdalmak Férfia című előadás, amely Krisztus szenvedéstörténetét tárja elénk. Az eredeti bibliai szövegeket színművészek által tolmácsolva, a történethez méltó zenei aláfestéssel hallhatjuk.

A produkció a Dramatizált Biblia társulatának színészei és az Eucharist együttes közös munkája által valósul meg a Szent István Bazilikában. A minden napra szánt evangélium, mint hangoskönyv az otthonainkban is elérhetővé válik: a Dramatizált Evangélium április 2-tól meghallgatható a dicsoitosziget.hu oldalon. A Dicsőítő Sziget Gável Andrással készült interjúját szemlézzük.

Gável András kiemelte, hogy a virágvasárnapi passió középpontjában Isten Igéje áll, ahol a zene szolgálja az egyes szentírási szakaszokat. Az instrumentális zenei betétek, az előadók reményei szerint, pedig abban segítenek, hogy a nagyérdemű minél inkább átadhassa magát az evangélium üzenetének.

„A művészet lényegét én ebben látom:

a rendelkezésünkre álló összes eszközzel azon vagyunk, hogy valamit megjelenítsünk a nem látható, transzcendens valóságból.

Az örök szépség és igazság forrásánál állnak az előadók, kiváltképp abban az esetben, amikor egyenesen Isten szavát kell továbbadniuk. Az életről van tehát szó. Jézus Krisztus szenvedéstörténetében éppen az élettel találkozhatunk, az élő Jézus mellé sodródhatunk mint Cirenei Simon, a lator vagy a százados. Ők mind az élő Jézussal tértek haza a szívükben. Az a vágyunk, hogy Virágvasárnap estétől a jelenlévők is ezzel a felismeréssel kezdhessék meg a nagyhetet, amelynek a végállomása nem a nagypéntek fájdalmas megváltása, de még nem is a nagyszombat türelmetlen, születés előtti csendje, hanem a húsvéti hajnal diadala” – magyarázta az Eucharist együttes vezetője.

A beszélgetésből megtudhatjuk, hogy április 2-án a dicsoitosziget.hu-n elindul a Dramatizált Evangélium, amely minden napra egy-egy jézusi örömhírrel szolgál. Mindez pedig a Dramatizált Biblia neves színészeinek előadásában lesz hallható instrumentális, zenei aláfestéssel.

„A keresztet vállalni mindnyájunk feladata, hiszen Jézus is ezt kérte, ha követni szeretnénk őt. Ez persze nem könnyű feladat. Főképpen ma nem, amikor Isten igazságának kompromisszummentes képviselete azonnali „keresztrefeszítést” von maga után. Elég csak körbenéznünk tőlünk egy kicsit nyugatabbra” – mondta a keresztény könnyűzenei előadó.

Forrás: Dicsőítő Sziget/dicsoitosziget.hu

Varga László püspök: „Eucharist – A név kötelez!”

Mentés másként a Szentendrei-szigeten

Kiemelt kép: Gável András a Szent István Bazilika előtt, ahol 2023. április 2-án bemutatják a Fájdalmak Férfia c. passiót a Dramatizált Biblia és az Eucharist együttes közreműködésével. Fotó: Machalik Krisztina/Dicsőítő Sziget

Iratkozzon fel hírlevelünkre