Bese Gergő atya: Nagyböjt második vasárnapján

Nagyböjt második vasárnapján Jézus színeváltozásáról hallunk. Távol a nyüzsgéstől, a kiválasztott tanítványokkal (Péter, Jakab és János) Jézus elcsendesedik.

Imádság közben azonban megnyílik a mennyország előttük és két ószövetségi próféta: Illés és Mózes, egy időre visszatér a túlvilágról.
Az evangélista úgy írja le a történteket, hogy Jézus arca tündököl és a fényesség betölti a teret. A semmihez sem fogható szépség lenyűgözi a távolról szemlélődő apostolokat. A két próféta érkezése pedig tovább fokozza ámultságukat.

De valami történik még. Nem csendéletről van szó, hanem diskurzusról: beszélgettek vele. Miről tud beszélgetni a két próféta és Jézus? Gondolom nem a vörös-tengeri sétáról, a 10 csapás szörnyűségeiről, vagy a szárazságról. Ennél komolyabb ügy kötötte őket össze. Mindhárman Isten küldöttei és arra kaptak felhatalmazást, hogy figyelmeztessék az emberiséget a rájuk leselkedő veszélyről, a bálványok, pótistenségek megjelenéséről.

Hiszen az emberek nem változtak sokat, több ezer évet átfogó időszakot látunk egyben melynek konklúziója, hogy az ember az első adandó alkalommal hátat fordít a Teremtőjének. Lecseréli az éppen aktuális kultusz istenségére, mely lassan átveszi az irányítást minden felett.

A Sátán éppen ezzel a cselszövéssel visz be minket a susnyásba. Csak annyit állít, hogy az imaéleted vagy Istenkapcsolatod, vagy egészséged megreformálása végett változtatnod kell, és kipróbálnod valami újat, valami misztikusat. Azonban az apróbetűs részt nem vesszük tudomásul: a bálvány beszippantja a teljes életedet!

Akár 180 fokos fordulatot is vesz a hétköznapi életed. Minden a feje tetejére áll, a szív centrumában is változás következik be. A periféria kerül a legelőkelőbb helyre. A korábbi ismeretlenek, vagy felületes kapcsolatok lesznek a mérvadók, a megmondók, a családtagok, bizalmas ismerősök nélkülözve lesznek. A bálvány átvette az irányítást.

De nevezzük néven a Démont! Bálvány lehet akár a mobiltelefonod, az autód, a pénzed, a tested, a szexualitás, a szabadosság stb… Jól csengőnek tűnő dolgok, melyek ha nem kerülnek a megfelelő helyükre képesek óriási károkat okozni.

Egy ismerősöm drága autót vásárolt. A maga mögött hagyott munkás évtizedek, és a vele járó számtalan idegesség, verejték miatt azt tudom mondani, hogy megérdemelte a drága autót. DE amikor ellátogattam hozzájuk és a 20 fokra felfűtött garázsban parkoló autó mellett megláttam egy széket, elfogott az aggodalom, mely be is igazolódott. A tulajdonos a széken ülve gyönyörködik megszerzett kincsén. A családtól, unokáktól ellopott idő az autóra fordítódik. Így születnek a modern bálványok. Ebben a nagyböjti szent időben rázzuk le magunkról a ránk rakódott bálványokat és vessük el magunktól azokat a hamis istenségeket, melyeket mi építettünk vagy szippantottunk be az életünkbe!

Iratkozzon fel hírlevelünkre