2024. április 26. Péntek Ervin

A magyarok 76 százaléka aggódik, hogy világháború lesz az ukrajnai háborúból

A Századvég a nemzetközi bírálatokra tekintettel utánajárt annak, hogy a felnőtt magyar lakosság mit gondol az ukrajnai háború kiszélesedéséről, az Ukrajnának történő európai fegyvervásárlásról, valamint az ukrán katonák európai uniós kiképzésének kérdéséről.

Több mint egy éve zajlik Oroszország és Ukrajna háborús konfliktusa, melynek elhúzódását Brüsszel szankciói, illetve az Ukrajnát támogató európai fegyver- és hadianyagszállítások sem tudták megakadályozni. A fegyveres konfliktus eszkalálódásával párhuzamosan megjelent a háború kiszélesedésével kapcsolatos lakossági aggodalom. A kutatási adatok tanúsága szerint

a magyarok több mint háromnegyede (76 százaléka) aggódik amiatt, hogy a közeljövőben az orosz–ukrán fegyveres konfliktus harmadik világháborúvá szélesedhet, és hazánk – a NATO tagjaként – érintetté válhat.

Egyebek mellett a háború kiszélesedésének veszélyével magyarázható, hogy a magyarok – az elmúlt hónapok tendenciáihoz hasonlóan – egyértelműen ellenzik azokat a lépéseket, amelyek távolabb visznek a békekötéstől, a konfliktus mihamarabbi, kompromisszumos lezárásától. Könnyen belátható, hogy a katonai jellegű segítségnyújtás egyes formái (így a fegyvervásárlás és a katonák kiképzése) jelentősen növelik a hadviselő féllé válás kockázatát.

Ennek megfelelően a megkérdezettek 76 százaléka nem ért egyet azzal, hogy az Európai Unió és tagjai több fegyvert vásároljanak Ukrajnának, továbbá 72 százalékuk ellenzi, hogy az Európai Unió képezzen ki ukrán katonákat.

Összegezve kijelenthető, hogy a hazánkat érő nemzetközi kritikák ellenére a magyarok továbbra is elkötelezettek a békepárti politika folytatása mellett, valamint nem támogatják azokat a lépéseket és intézkedéseket, amelyek a háború további elhúzódását segítik elő.

Forrás: Századvég

A címlapképen lőszerekkel teli dobozok láthatók egy elpusztult iskolaépület maradványai előtt az ukrán fennhatóság alá visszakerült dél-ukrajnai Herszon közelében fekvő falvak egyikében 2022. november 16-án. Forrás: MTI/AP/Bernat Armangue

Iratkozzon fel hírlevelünkre
<