Beregszászi szolgálatra várnak önkénteseket a máltaiak

Önkéntes segítőket keres a Máltai Szeretetszolgálat, hogy Beregszászon karitatív tevékenységet végezzenek. A feladat segélyszállítmányok pakolása a raktárban, csomagok készítése és az adományok szétosztása a környező településeken. A szolgálatot szervező Adányi László arról tájékoztatott a szeretetszolgálat oldalán, hogy míg tavaly 64, az idei évben eddig már 19 jelentkező utazott ki Kárpátaljára, hogy a munkaerőhiánnyal küzdő beregszászi Máltai Szeretetszolgálatot kisegítse.

A karitatív tevékenység fenntartása hónapok óta komoly szervezést igényel Beregszászon, mert nem is a kiosztható adományok mennyisége, hanem az annak szétosztáshoz szükséges munkaerő hiányzik. Először a saját dolgozók körében kezdtek kisebb csoportokat szervezni – tájékoztatott Adányi László, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat programvezetője. Egy-egy hétre a helyszínen tehermentesítették a beregszászi kollégákat, később a szervezeten kívülről is fogadtak önkénteseket.

A toborzást megnehezíti, hogy a távolság miatt nem célszerű rövid, egy-két napos kiutazásokat szervezni, hosszabb időre pedig az önkéntesek nem tudnak a munkahelyüktől elszakadni. Újabb kihívást jelentett ősztől a Kárpátalján is állandósuló áramszünet.

Az önkéntesek szálláshelyén is sokszor gyertyával, elemlámpával kellett világítani, a szállás időnként fűtetlen volt, a vízszolgáltatás pedig akkor működött, ha a szivattyúkat aggregátorokkal tudták üzemeltetni.

Sokan azért lépnek vissza, mert az Ukrajnába történő beutazáshoz nem elég a személyi igazolvány, érvényes útlevélre van szükség.

Az önkénteseket legtöbbször a Máltai Szeretetszolgálat kisbusza viszi el a beregsurányi határátkelőig, ahonnan gyalogosan kell átsétálni a határ túloldalára, ahol a beregszásziak már várják őket. A munka jellemzően az adományraktárban kezdődik, a segítők élelmiszercsomagokat állítanak össze, a kamionnal érkezett segélyszállítmányokat szortírozzák. A környező falvakba induló kisbuszokat pakolják meg, 400-500 csomagot visznek ki és osztják szét. Időnként óvodákba, iskolákba juttatnak szállítmányt, vagy a Szeretetszolgálat által szervezett események lebonyolításában segítenek.

A hazatérő önkéntesek beszámolói alapján kemény fizikai munkát végeznek, tonnákat mozgatnak, és utána fáradtan jönnek haza, de ez jóleső fáradtság. Mint mondják, kevés fontosabb dolgot tudtak volna csinálni ez az alatt az egy hét alatt, és többen közülük újra és újra jelentkeznek.

Az önkéntesek toborzása folyamatos. Aki szívesen jelentkezne, írjon az adanyi.laszlo@maltai.hu e-mail címre.

Forrás: maltai.hu

A címlapképen Makuk János, a beregszászi járási Máltai Szeretetszolgálat elnöke tartós élelmiszert tartalmazó csomagot ad át Szabó Margarettának Beregszászon 2015. március 6-án. A magyar és a beregszászi szeretetszolgálat munkatársai ötszáz csomagot adtak át helyi rászorulóknak. Forrás: MTI Fotó: Nemes János

Iratkozzon fel hírlevelünkre