Ferenc pápa megerősítette a Traditionis custodes kezdetű motu proprio két pontját

Ferenc pápa egyértelműen ismételten leszögezte a „Traditionis custodes” k. motu propriójában foglaltakat, nevezetesen, hogy a plébániatemplomok használatát az eucharisztiát a zsinat előtti rítus szerint ünneplő csoportok számára, valamint az 1962-es misekönyv használatát a 2021. július 16. után felszentelt papok számára csak az illetékes megyéspüspök engedélyezheti, miután megkapta a Szentszék jóváhagyását.

Ferenc pápa kihallgatáson fogadta Arthur Roche bíborost, az Istentiszteleti Dikasztérium prefektusát és az audienciához kapcsolódóan rescriptumával, azaz írásos válaszával félreérthetetlenül tisztázta a „Traditionis custodes”, a Hagyomány őrzői k. motu propriójának két pontját. Ebben a 2021. július 16-án, a Kármelhegyi Boldogasszony liturgikus emléknapján keltezett apostoli levelében, újra rendezte az 1962-ben kiadott Missale Romanum, Római misekönyv használatára vonatkozó normákat, visszaadva a püspököknek a liturgikus szertartások szabályozása feletti hatalmukat.

Az apostoli levél két pontja, amely a közelmúltban különféle értelmezések és viták tárgya volt a médiában is, a következő kérdéseket érinti: egyrészt a plébániatemplomok használata és a személyi plébániák esetleges létrehozása azon csoportok számára, amelyek az eucharisztiát a Szent XXIII. János pápa által a II. Vatikáni egyetemes zsinat előtt kihirdetett 1962-es misekönyv szerint ünneplik, másrészt e misekönyv használata a 2021. július 16. után, azaz a „Traditionis custodes” k. motu proprio megjelenése után felszentelt papok számára.

A „Traditionis custodes” szövege valójában már elég világos volt: két körülhatárolt esetről van szó, amelyekben a püspöknek, mielőtt döntést hozna, engedélyt kell kérnie az Istentiszteleti Dikasztériumtól, amely a motu proprio szerint a Szentszék tekintélyét gyakorolja ezekben a kérdésekben. Ezért a körülményektől függően a Dikasztérium ad szabad utat a megyéspüspöknek. Ferenc pápa rescriptuma, miután a félreértés legkisebb lehetősége nélkül megerősíti, hogy a szóban forgó két eset különleges módon az Apostoli Szentszéknek fenntartott diszpenzáció, ezért a püspökök kötelesek a Szentszéktől engedélyt kérni, leszögezi, hogy

Amennyiben egy megyéspüspök a fent említett két esetben felmentést adott, köteles tájékoztatni erről az Istentiszteleti és Szentségi Fegyelmi Dikasztériumot, amely elbírálja az egyes eseteket.

Ezért olyan esetekben, amikor a plébániatemplomok engedményeit, a személyi plébániák létrehozására és a 2021. július 16. után felszentelt papoknak a Római misekönyv használatára vonatkozó engedélyét az egyházmegyei hatóság Róma beleegyezése nélkül adta meg, a püspöknek szükségszerűen meg kell tennie azt a lépést, amelyet korábban nem tett meg, betartva a Dikasztérium rendelkezését. Végül az új pápai rescriptummal Ferenc pápa „megerősíti mindazt”, amit a „Traditionis custodes” kiadása után felmerült kérdésekre, kétségekre „dubia” adott válaszokban az Istentiszteleti és Szentségi Fegyelmi Dikasztérium megállapított a 2021. december 4-én néhány magyarázó megjegyzéssel együtt közzétett dokumentumában.

Forrás: Vatican News

A címlapképen Ferenc pápa a római Colosseum elõtt a hagyományos nagypénteki kálváriajárás, a Via Crucis (keresztút) alatt 2022. április 15-én.
MTI/EPA-ANSA/Riccardo Antimiani

Iratkozzon fel hírlevelünkre