Fűrész Tünde: A házasság lehetőség

Saját tapasztalatból tudom, hogy házasságban élni jó, és fiatalon összeházasodni olyan lehetőség, amelyet nem érdemes elszalasztani  Fűrész Tündével a Kopp Mária Intézet vezetőjével beszélgettünk. 

– Minden generáció életében vannak kihívások. Hogy látja, a mai fiatalok, friss házasok mely nehézségekkel szembesülnek?

– Az elmúlt években a legnagyobb nehézséget elsősorban az jelentette, hogy a koronavírus-járvány miatt a fiataloknak nehezebb volt ismerkedni, kapcsolatot építeni, mint korábban. Ezek utóhatása mára oldódott, de időnként azért még érzékelhető. A megváltozott világgal együtt járó elszigetelődés ráerősített azokra a közösségi médiában, fogyasztói kultúrában jelenlévő üzenetekre, amelyek azt hangsúlyozzák, „te vagy a fontos”, „magadat helyezd minden más elé” és csak a „tökéletes” lehet megfelelő.

Mindezek kihatottak a párkapcsolatok alakulására is.

Szerintem a legnagyobb kihívás a mai fiataloknak éppen az, hogy elfogadják, tökéletes pár nincs, és már az is nagyszerű, ha megtalálják azt a társat, aki éppen elég jó nekik és akivel kölcsönösen szeretik egymást.

Fűrész Tünde a Kopp Mária Intézet igazgatója. (Forrás: Kopp Mária Intézet)

– A tökéletesség üldözése már a házasságkötésnél megjelenik, óriási esküvői iparág épült ki, ahol hatalmas összegeket kérnek el egy-egy szolgáltatásért. 

– Pedig tényleg nem kell a tökéletességre törekedni, legalábbis nem arra a tökéletességre, amit a hollywoodi filmek sugallnak. Fontos, hogy a fiatalok ne az elérhetetlenben gondolkozzanak. Egy esküvőt és lakodalmat nem az ára, hanem a hangulata tesz egyedivé. Érdemes megtanulni az idősebb korosztálytól azt, hogy hogyan lehet addig nyújtózkodni, ameddig a takaró ér.

Az esküvőben nem a formalitások a döntőek, hanem két ember elhatározása.

Valószínűleg kevesebből is lehet nagyon szép és meghitt esküvőket tartani.

– 2010 óta számos támogatást is igénybe vehetnek a házasok.

– Igen, olyan időket élünk, amikor korábban elképzelhetetlennek hitt mértékű támogatásokat kaphatnak a fiatalon családot alapító párok. A babaváró támogatással egy fiatal pár 10 millió forintot kaphat a közös életük kezdéséhez. Ez olyan lehetőség, ami sehol máshol nincs a világon. Emellett a csok, az szja-mentesség, vagy a diákhitel elengedése is mind segít abban, hogy a fiatalok számára jóval kisebb anyagi akadályt jelentsen a családalapítás. 

– Gyakorta hamiskásan jelenik meg maga a házasság is a média számos csatornáján. Mennyiben befolyásolják ezek a magyar fiatalokat?

– Biztosan van hatása a fiatalokra annak, hogy sokszor a házasságot negatív fényben tüntetik fel sorozatokban vagy akár hírműsorokban. Sajnos nagyobb a hírértéke annak, ha valaki veri a feleségét vagy válik a házastársától, mint annak, hogy harmóniában élnek. A média sajátossága, hogy a pozitív üzenetek kevésbé „kelendőek”, de szerencsére azért látni arra is számos példát, amikor a házasság, mint érték jelenik meg egy-egy műsorban, filmben, írásban. Ehhez nyújt terepet a Házasság hete, amelyet immár tizenhatodik alkalommal rendeztek meg Magyarországon.

Ennek során sok bátorítást kaphatnak azok, akik szeretnék kimondani a boldogító igent és azok is, akik már házasságban élnek.

Házasság érték, amely felszabadít. (Forrás: Pixabay.com)

Immár negyed évszázadnyi házasságban töltött idő után, saját tapasztalatból is csak megerősíteni tudom, hogy házasságban élni jó, és fiatalon összeházasodni olyan lehetőség, amelyet nem érdemes elszalasztani, hiszen a házasság nem korlátozza az embert, hanem sokkal inkább felszabadítja.

A mai napig hálát adok a Jóistennek, amiért fiatalon, már a húszas éveink során szülővé válhattunk, ami megadta az esélyét annak, hogy pár éven belül nagycsaláddá váljunk.

Több felmérés is azt mutatja, hogy a magyar fiatalok többsége házasságban szeretne élni, ezért én bizakodó vagyok, hogy idehaza sem a házasság, sem pedig annak értéke nem fog megkopni a jövőben sem.

Tóth Gábor

Fűrész Tünde: A házasságkötések reneszánszát éljük

Kokas Katalin: Szeretek szülni

A jó házasságért minden nap dolgozni kell

A címlapkép forrása: Pixabay.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre