Kokas Katalin: Szeretek szülni

Kokas Katalin Liszt Ferenc-díjas hegedűművésszel és férjével, Kelemen Barnabás Kossuth-díjas hegedűművésszel, a Fesztivál Akadémia Budapest vezetőivel a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) készített kisfilmet a Házasság hete alkalmából.

A házaspár elmondta, hogy már tizennyolc éves koruktól egy párt alkotnak, számukra természetes volt, hogy a diplomájuk után azonnal szentesíteni fogják kapcsolatukat, áldást kérnek közös életükre.

Kelemen Barnabás szerint mindig is voltak, akik azért ismerkednek, mert az aktuális jelenük foglalkoztatja őket, és nem lebeg a szemük előtt, hogy megtalálják az „igazit”, akivel le szeretnék élni az életüket.

„Talán lelkileg kevésbé érettek, kevésbé motiváltak, talán csalódáson estek át. Mégis érdemes lenne nekik is hinni önmagukban annyira, hogy ne adják fel, az alkalmi kapcsolatok helyett olyan társat keressenek, akivel összetartozhatnak, felfelé húzzák” – mondta Kelemen Barnabás, majd hozzátette: „Mi is szüleink példájából tanultunk, szeretnénk, ha az életünk jó irányba terelné gyermekeinket is. Természetesen sokat beszélgetünk a mai tendenciákról. A családunk összetartó, testvéreim, szüleink, nagyszüleink házasságban élnek. Számunkra ez az élet rendje.”

Kokas Katalin elárulta, hogy olyan családból származnak, ahol a házasság fontos értéknek számít. Így nem is merült fel bennük a kérdés, hogy lehetne-e másképp is élni. Első találkozásuk óta kölcsönösen azt érezték, hogy ez az ő útjuk. Így vállalták gyermekeiket is. Az első gyermek előtt a diploma után közvetlenül még mindketten megnyertek egy-egy fontos nemzetközi hegedűversenyt, amely garantálta azt, hogy a pályán „jegyzett művészek” legyenek.

Hangsúlyozták, hogy a koncertező élet nem lehetett kizáró oka annak, hogy gyermeket vállaljanak.

Minden gyermekkel már a születésük után két héttel színpadon voltak, a kicsik mindig velük utaztak a több hetes turnékra is. Életük legjobb döntésének tartják, hogy engedték, hogy a szívük diktáljon.

„Szeretek szülni! Olyan, mint a színpad, átadhatjuk magunkat egy feljebb lévő hatalomnak” – árulta el Kokas Katalin.

A Liszt Ferenc-díjas hegedűművész szerint szükséges az áldozatvállalás – mind a házasság, mind pedig a gyermeknevelés során –, így működik jól a család. Sokat segít, ha együttesen súlyozzák, hogy mi az aktuálisan legfontosabb, mikor kell több időt, energiát beletenni a családi életbe, egyik vagy másik gyermeknek van nagyobb szüksége a figyelemre, szeretetre, vagy éppen egy intenzív próbaidőszak köti le az energiákat.

A Kopp Mária Intézet Nekünk a házasság című videója elérhető a KINCS honlapján és közösségi média csatornáin.

A jó házasságért minden nap dolgozni kell

A házassághoz elengedhetetlenek a kompromisszumok

Összeszorul a gyomrom, ha gyermekeink jövőjére gondolok

Címlapkép: Tóth Gábor/Vasarnap.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre