Módszertani központ alakult az eltérő fejlődésű gyerekek támogatására

Az eltérő vagy megkésett fejlődésű gyermekek hatékonyabb ellátásának segítése érdekében megalakult a Gyermekút Módszertani Központ – jelentette be a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára. Hornung Ágnes kiemelte, a kormány olyan támogatási rendszert szeretne biztosítani a családoknak, amelyre minden élethelyzetben lehet számítani. A Dr. Kereki Judit szakmai vezető által bemutatott központ ünnepi rendezvényén a területen dolgozó szociális, gyermekvédelmi, egészségügyi szakemberek is részt vettek.

A Gyermekút Módszertani Központban a tudásmegosztással, a családokkal kialakított, bizalomra épülő közös munkával szeretnék segíteni a fejlesztésre szoruló gyermekeket és a velük foglalkozó szakembereket. 

Megdöbbentő adat, hogy az iskoláskorú gyermekek 17 százalékát érinti valamilyen fejlődési rendellenesség vagy eltérés

– mondta köszöntőjében Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára, rámutatva, hogy szülőként mindannyian tudjuk, hogy ilyen esetekben a legfontosabb szempont az információk hitelessége.

A Gyermekút mögött megbízható tudás áll, amellyel nem csak a mielőbbi felismerésben segít, de a szakemberek megtalálásában is.

A projekt szorosan kapcsolódik a családbarát politikához. Olyan rendszert szeretnénk építeni, amely minden élethelyzetben támogatja a családokat – mutatott rá hornung Ágnes.

Kép forrása: Családbarát Magyarország Központ

“Ezért bővítettük a bölcsődei férőhelyek számát és ezért értékeljük a családbarát intézkedéseket bevezető munkáltatókat. Ebbe a sorba illeszkedik a Gyermekút Módszertani Központ is, amely az összegyűjtött széleskörű tudást rendszerezi és elmélyíti, annak érdekében, hogy gyors és hatékony támogatást nyújthasson azoknak a családoknak, akik eltérést észlelnek gyermekük fejlődésében”.

Négygyermekes édesanyaként biztos vagyok benne, hogy minden édesanyát egy láthatatlan szövetség köt össze, a szeretet szövetsége – mondta beszédében dr. Szuromi-Kovács Ágnes, a Családbarát Magyarország Központ ügyvezetője hozzátéve, hogy azért jött létre annak idején a

Gyermekút projekt, hogy a legnehezebb helyzetben lévő szülők, a gyermekük esetleges fejlődési elakadása, megtorpanása miatt szorongó, kétségbeesett anyák, apák a szakemberekben támaszra leljenek, odafigyelő, értő szemekre, ahol a szakmai tudás a fontos pillanatokban meghajtja a fejét az anyai ösztön előtt, és kéz a kézben, együtt keresik a legjobb megoldást, ami a gyermek egészségét szolgálja.

“Szívből remélem, hogy a Gyermekút Módszertani Központ egy újabb lépés a gyermekeinkért összhangban dolgozó szakemberek és szülők együttműködésének irányába. Ha csak egy édesanya aggodalmait sikerül csökkentenünk, ha a szorongás helyett a bizalom válik alapérzéssé, akkor már érdemes volt dolgoznunk” – tette hozzá.

Kereki Judit, a központ szakmai vezetője elmondta, a 2022-ben lezárult Gyermekút projekt folytatásaként elsődleges céljuk továbbra is az, hogy egy

biztonságos közeget alakítsanak ki az ellátórendszerben a családok köré, valamint segítsék a szülőket és a szakembereket abban, hogy jobban átlássák a különböző ágazatok által irányított, sokszor “szövevényes” ellátási utakat, és ezáltal minél hamarabb megkaphassa a gyerek a neki megfelelő terápiát.

A projekt keretében 88 módszertani anyag készült, 27 képzést akkreditáltak és 12 ezer szakembert képeztek ki. Az anyagok összeállítása és a szakemberek képzése mellett a következő feladat, egy gyermekfejlődési kérdőív összeállítása kisgyermeknevelők és óvodapedagógusok számára, további protokollok készítése, valamint szeretnének a szakemberek munkáját segítő regionális intézményeket is létrehozni – mondta el Kereki Judit.

Forrás: MTI/csalad.hu

Kiemelt képünk forrása: Családbarát Magyarország Központ

Iratkozzon fel hírlevelünkre