Ezért olyan erős a nigériai keresztények hite

Egy nemrég közölt kutatásból kiderült, hogy a nigériai katolikusok veszik a legkomolyabban a vallást, 94 százalékuk rendszeresen jár templomba. A dél-nigériai Ekwulobia egyházmegye élén álló Peter Ebere Okpaleke bíboros szerint három tényezőnek köszönhető, hogy a nigériai katolikusok ilyen komolyan veszik a templomba járást.

A bíboros Rómában tett látogatása során a Catholic News Agency (CNA) katolikus hírügynökségnek beszélt saját tapasztalatairól.

Szerinte a három legfontosabb tényező, amelyek miatt igazán élő a katolikus hit Nigériában, az emberek hagyományos látásmódja, a család fontos szerepe és az erős közösségtudat.

Okpaleke szerint a nigériaiak jobban meglátják Isten szerepét a mindennapi dolgokban. Ez a hozzáállás pedig jobban készteti az embereket arra, hogy elmenjenek a szentmisére és találkozzanak Krisztussal az oltáriszentségben.

Másrészt Nigériában a család egyfajta „otthoni templom”. Az afrikai országban nagy hagyománya van annak, hogy a szülők otthon, a nevelés során adják át a vallást és vele együtt a hitet a gyermekeiknek.  A püspök szerint a világ többi országában is jó lenne, ha a család egyfajta vallási közösség is lenne, mert a gyerekek itt szerzik az első, legfontosabb tapasztalataikat.

Végül a közösségi érzést említette még meg Okpakele, mint a templomba járás egyik alapvető mozgatórugója. A nigériai katolikus templomokban egyfajta összetartozás érzést élhetnek át az oda látogatók. A nigériai hívők valóban úgy tekintenek az egyházra, mint egy nagy közösségre, amelynek ők is részesei.

A bíboros szerint a nigériaiakról példát vehetnek a keresztények a világ többi pontján, ugyanakkor az afrikai ország lakóinak is folyamatosan hálát kell adniuk, amiért ezt a hatalmas kegyelmet kapták Istentől, és dolgozniuk kell a hit megőrzéséért.

Forrás: Catholic News Agency

Címlapkép: Africa Prime News

Iratkozzon fel hírlevelünkre