Nagy a baj: Ha ilyen kullancsot lát, halálos kórt is kaphat tőle

Az elmúlt években növekedett a Hyalomma kullancsok hazai észlelése. Ezek a kullancsok számos kórokozó terjesztésére képesek, melyek közül kiemelkedik az akár 30 százalékos halálozási aránnyal járó krími-kongói vérzéses láz vírusa. Ezért az ÖK kutatói a lakosság bevonásával idén is folytatják a Kullancsfigyelő programot és elindítják a Kullancs a kertben projektet – tájékoztat az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat.

Az ÖK kutatói a lakosság bevonásával idén is folytatják a Kullancsfigyelő programot és elindítják a Kullancs a kertben projektet.

Az ELKH Ökológiai Kutatóközpont (ÖK) Evolúciótudományi Intézete 2023-ban is folytatja a Magyarországon nem őshonos kullancsok hazai megjelenését kutató, Kullancsfigyelő programját. A program keretében a kutatók a lakosság bevonásával már kora tavasztól gyűjtik az adatokat az országban újonnan megjelenő veszélyes fajokról. Emellett, idén elindítják a Kullancs a kertben projektet is, melynek célja a városi környezet, a hazai őshonos kullancsfajok és az általuk hordozott kórokozók kapcsolatának feltérképezése. Az ÖK kutatói ebben a projektben a kerttel rendelkező, elsősorban városi lakosokat kérik arra, hogy vegyenek részt a gyűjtésben.

Jelentkezni a kullancsfigyelo.hu honlapon található kérdőív kitöltésével lehet. A beküldött példányokat laboratóriumi vizsgálatoknak vetik alá, amelyről a gyűjtők is visszajelzést kapnak.

Ez a nem őshonos, Hyalomma kullancs. Kérdéses még, hogy át tudott-e telelni hazánkban. (Forrás: Bánya Márió, ELKH)

A 2021-ben indult Kullancsfigyelő program célja a klímaváltozás hatására hazánkban is megjelenő nem őshonos – különösen a Hyalomma – kullancsfajok, és az esetlegesen hordozott kórokozóik vizsgálata. Ezek a fajok számos patogén terjesztésére képesek, melyek közül kiemelkedik az akár 30 százalékos halálozási aránnyal járó krími-kongói vérzéses láz vírusa.

Hazánkba vándormadarak útján érkeznek, eredeti élőhelyük Magyarországtól jóval délebbre található, ám a klímaváltozás miatt a közép- és észak-európai éghajlat is egyre inkább megfelelő számukra. A Hyalomma-k nagyobbak és gyorsabbak a hazai kullancsoknál, pajzsuk egyszínű, sötét, lábuk látványosan sávozott. A kutatás első évében hazánkban mindössze két Hyalomma kullancsot azonosítottak, 2022-ben viszont már kilenc példányról érkezett bejelentés. A gyűjtés a kullancsok első megjelenésével már kora tavasszal elkezdődik, az ekkor talált egyedeknek különösen nagy a jelentőségük, hiszen ez arra utalhat, hogy nem közvetlenül vándormadarak segítségével érkeztek az országba, hanem itt teleltek át.

 

Veszélyes, Hyalomma kullancsot találtak Magyarországon

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre