„Zenekarunk fontos törekvése, hogy hidat építsen hit, zene és irodalom között”

A ZSONGOM – versmegzenésítéseket, sajátdalokat és református énekfeldolgozásokat játszó formációja – 2016-ban alakult a Sófárhangoló Egyesület összművészeti nyári táborában. Dalaikat az akusztikus könnyűzenei hangzás, a szövegközpontúság, több helyen a blues-os, egyház- és népzenei motívumok jellemzik. A zenekar a Kovács K. Zoltán Alapítvány támogatásával több projekten is dolgozik jelenleg.

A nyári táborban kötött barátságok és a közös alkotás a  mozgatója jelenleg is a zenekarnak, amelyet már három éve 6 tag alkot: Ercsey Zsombor gitáron, Somogyi Balázs billentyűn, Szabó István basszusgitáron, Simon Márton ütőshangszereken kíséri a dalokat, a hangzás és technikai megoldások felelőse Zsoldos Bálint Illés, a versmegzenésítések dallamötleteit és a saját dalok szövegeit pedig Ercsey Gréti, énekes jegyzi. 2021-ben jelentették meg a bemutatkozó albumukat, mely témáiban a személyiség hitben és önismeretben történő érési folyamatát igyekszik körül járni. A lemez felvételeit beválogatták a Magyar Katolikus Rádió könnyűzenei műsoraiba (Kvaterka, Hangoló, Hangárium) is.

A kezdetekről fontosnak tartjuk elmondani, hogy keresztyén kötődésünknek, hitben járásunknak, valamint az ehhez kapcsolódásokat kereső zenei útnak köszönhetően az első szövegek, amelyekhez dallamot fabrikáltunk olyan istenes versek voltak, melyekben magunk is a kapaszkodót vagy kísérőt kerestük. Természetesen idővel a dalaink témaválasztása bővült, de fontos célként megmaradt ezeknek a „Szent”-et megérteni és megismerni vágyó szövegeknek az újrafelfedezése és minél szélesebb körben történő, zenével kísért megosztása

– írja a zenekar bemutatkozásában. Országszerte adtak már koncertet, de a romániai Várafenesre is meghívást kaptak, illetve a VersDal Feszt, az Ars Sacra Fesztiválon, a debreceni Református Egység Napja Fesztiválon, és a Csillagpont Fesztiválon is megfordultak, továbbá harmadik éve visszajárói a Művészetek Völgyének is.

Zenekarunk fontos törekvése emellett, hogy hidat építsen hit, zene és irodalom között, így 2020-22-ben, partnerségben a Huszár Gál Könyvkereskedéssel, Deák-Téri Dalos-Könyv Estek címmel időszakosan kis koncertekkel, könyvbemutatóval és pódiumbeszélgetésekkel egybekötött zenés irodalmi esteket szerveztünk Budapest belvárosában.

– fogalmaztak. A zenekar az elmúlt időszakban a Kovács K. Zoltán Alapítvány támogatásával azon dolgoznak, hogy véglegesítsék református dicséretekhez írt könnyűzenei átirataik hangszerelését, valamint bővítsék XX. századi és kortárs magyar költők istenes verseihez készült megzenésítéseik sorát. Ugyan a dalok végső stúdiófelvétele még hátra van, de az már elmondható, hogy az összeállítás egy mai fül számára is könnyen befogadható és a ma emberéhez is közelítő, de a könnyűzenei stílusokat is szépen ötvözi. 

A ZSONGOM zenekar dalai megtalálhatóak a Youtubeon és Spotify-on is. 

Youtube: https://www.youtube.com/c/zsongomzene
Spotify: https://spoti.fi/3AIbpd3
AppleMusic: https://music.apple.com/hu/artist/zsongom/1589153724
Deezer: https://deezer.page.link/t6mMPdvW37u32ETS9

Iratkozzon fel hírlevelünkre