Berlinben győzelmet arattak a kereszténydemokraták

2023. február 12-én vasárnap a Berlinben megismételt Tartományi Parlamenti választást tartottak, ahol a CDU első helyen végzett és 52 mandátumot szerzett – olvasható a Berlini gyors oldalán

Az újbóli voksolásra azért volt szükség, mert 2021. szeptember 26-án, a Bundestag választásokkal egyidőben került sor egy népszavazásra, a Berlini Tartományi Parlament (Abgeordnetenhaus), valamint a berlini tizenkét Kerületi Tanács tagjainak megválasztására is, így a szavazásokat számos eljárási hiba és törvénysértések sora kísérte – többek között hibás vagy hiányzó szavazólapok kerültek kiosztásra, a szavazóhelyiségek közül többet ideiglenesen bezártak, majd tovább tartották nyitva, egyes esetekben pedig elegendő szavazólap hiányában a választók a szavazóhelyiségekben sietve lemásolt szavazólapokon kellett hogy szavazzanak.

Tovább bonyolította a helyzetet, hogy azon a napon rendezték a német főváros világhírű éves nemzetközi futóversenyét, a Berlin Marathont, amely miatt sokhelyütt még a közlekedés is megbénult.

Mindezen körülmények a szavazóhelyiségek előtti hosszú sorok kialakulásához vezettek, amelyek miatt 2022. november 16-án a Berlin Tartományi Alkotmánybíróság úgy döntött, hogy a berlini tartományi választásokat meg kell ismételni.

Az új választásoktól eltérően a megismételt választások esetében a jogalkotási időszak nem változik, azaz a mostani kormányalakítás után az új kormánykoalíciónak mindössze bő 3,5 éve lesz eredményeket felmutatni az öt éves ciklus helyett. Érdekessége még a kialakult helyzetnek, hogy a 2021. szeptembere és 2023. február között már elfogadott törvények érvényben maradnak, annak ellenére, hogy az előző parlament és kormány a félresikerült választások miatt nem bírt megfelelő legitimációval.

Ezzel az ambivalens helyzettel kapcsolatban a Tartományi Parlament tudományos szolgálata mindössze annyit javasol, hogy a már elfogadott törvények első olvasatát ismételjék meg az új összetételű parlamentben.

Választási eredmények

A CDU vasárnap első helyen végzett 28,2 százalékos eredménnyel (plusz 10,2 százalék, 52 mandátum), s az eddig vörös-zöld-vörös (SPD-Zöldek-Die Linke) konstellációban kormányzó két kormánypárt közül, az SPD (18,4 százalék, mínusz 3,0 százalék, 34 mandátum) és a Zöldek (18,39 százalék, mínusz 0,51 százalék, 34 mandátum), fej-fej mellett végeztek. A jelenlegi feldolgozottsági adatok mellett úgy tűnik, hogy a szociáldemokrata párt csupán pár száz szavazattal előzte meg a Zöldeket. A harmadik koalíciós társ, a Baloldal 12,2- százalékot szerzett (mínusz 1,9 százalék, 22 mandátum), az AfD 9,1 százalékot (plusz 1,1 százalék, 17 mandátum), az FDP pedig a saar-vidéki és alsó-szászországi tartományi parlamenti választások után 4,6 százalékot elérve (mínusz 2,4 százalék) itt sem jutott be a törvényhozás intézményébe.

Forrás és további részletek a Német-Magyar Intézet Berlini gyors oldalán érhető el.

Épül a német Szilícium-völgy

Németország lépésre kényszerítette az Egyesült Államokat

Megvan Németország új védelmi minisztere

Címlapkép Pixabay.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre