Európai Kulturális Fővárosa 2023 – februárban se maradunk programok nélkül

Idén Veszprém is elnyerte az Európai Kulturális Fővárosa 2023 címet, amelynek a Magyar Kultúra napjára tűzött januári megnyitójáról a Vasárnap.hu is tudósított. Most a februári eseményekről tartottak programajánlót Budapesten.

Rendhagyó módon nem csak egy város tölti be idén ezt a szerepet, hanem az egész Bakony-Balaton régió, ami azt jelenti, hogy 116 település közt jött létre együttműködés, ahol egész évben több, mint háromezer programon vehetnek részt az érdeklődők.

Hogy könnyebben lehessen átlátni a rendezvényeket, kifejlesztették a VEB2023-as alkalmazást. Az applikációval elérhető egy térkép is, ami jelzi városokra bontva, hogy éppen hol lesz esemény.

A nyári programok közül mindenképp kiemelendő a Balaton+Retro – Reklám És Propaganda az Ideális Nyaralás Szolgálatában című kiállítás. Ezzel kapcsolatban mindenkinek van élménye, ha nem is saját, de a szülőktől-nagyszülőktől mindenképp hallhatott történeteket a szocializmusról. Hogy visszaidézhessük a 70-es, 80-as évek Balatonjának feelingjét, a MAG tárban berendeztek egy strandot kempingszékekkel, fecskenadrággal, valamint láthatjuk egy hajón Kádár Jánost és Fidel Castrot is.

A TEGULARIUM – Téglagyűjtemény kiállításon megtudhatjuk, miért nem csak egy egyszerű építőanyag a tégla, ugyanis fény derül arra, hogy miket jelentenek a jelzett és számozott téglák, melyeknek kultúrtörténeti vonatkozása is van.  Szintén Veszprémben tekinthető meg a Glass Focus Csoportos kortárs nemzetközi üvegművészeti kiállítás, valamint a VASS CIPŐTÁR állandó kiállítás.

Veszprémen kívül kiemelendő település Balatonfüred, ahol a képzőművészetek iránt érdeklődők a nemrégiben elhunyt Bak Imre, a magyarországi neo-avantgard kiemelendő képviselőjének kiállítását tekinthetik meg a Vaszary Galériában.

Azoknak, akik nem annyira szeretnék elhagyni a város határát, viszont szeretnének távoli kultúrák világával megismerkedni, azok számára ott van az Interurbán projekt. 2023-ban 29 várossal és 25 országgal ismerkedhetünk meg, amelyen keresztül eljut hozzánk a sport, a művészet és a gasztronómia is.

A Soha többé unalmas kedd! keretein belül több koncert is szolgálja a zenekedvelőket.

A programok közé tartozik a Holtszezon Nemzetközi Kortárs Irodalmi Fesztivál, amelynek egyik küldetése, hogy felkaroljanak fiatal tehetséges művészeket és megismerhetünk olyan kortárs összművészeti műfajokat is, melyekkel nem találkozhatunk minden nap.

Az egész programsorozat kiemelt célja, hogy ne csak 2023-ról szóljon az élet, hanem igenis legyenek olyan beruházások és programok, amelyek hosszútávon a régió felemelkedését szolgálják, valamint az ott élő emberek szórakozását és a kultúra fogyasztását segítsék

– emelik ki.

A környezettudatosságot is szem előtt tartják a szervezők és az erre az alkalomra készült molinókat és plakátokat újrahasznosítják merch termékekké, amelyek a programokon vagy akár az interneten megvásárolhatóak.

 

EKF – Navracsics Tibor: Egyszerre tudjuk felmutatni a magyarságot az európaiságban, és az európaiságot a magyarságban

A címlapkép forrása: Szennyes Krisztián/Vasárnap.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre