EKF – Navracsics Tibor: Egyszerre tudjuk felmutatni a magyarságot az európaiságban, és az európaiságot a magyarságban

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) programsorozat kulturális és területfejlesztési dimenzióját egyaránt fontosnak nevezte Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter szombaton Veszprémben, sajtótájékoztatón.

Navracsics Tibor szerint ennek a negyven éves programnak az a célja, hogy ezek a városok mutassák meg, hogy mit is jelent az európai kulturális közösség, hogy feltudják mutatni azokat a közös szálakat amik európa kultúrájához kötik őket. A miniszter szerint abból adódóan, hogy egy csaknem kétszázezer lakosú térség együtt vesz részt az események lebonyolításában, az EKF-programnak regionális és területfejlesztési dimenziója is van. Szeretnék megmutatni a kultúra gazdasági erejét, valamint felhívni a figyelmet arra, hogy a kreatívipar, a kultúra és a kulturális örökség felhasználása egy gazdasági modell alapjává is válhat. Ez pedig egy régió számára nemcsak sajátos profilt ad, hanem a gazdasági növekedést is segítheti – tette hozzá.

Bízom abban, hogy mikor a térségben is járnak, akkor látják, hogy valóban az itt élők ezernyi szállal kötődnek egymáshoz. A települések nem értelmezhetők egymás nélkül, hiszen a térség a Bakonytól a Balaton déli partjáig egy egységet alkot, veszprémi központtal.

– emelte ki. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter rámutatott: a programsorozat célja az európai kulturális örökség, valamint saját színeink, erősségünk felmutatása. Kiemelte: a magyar kultúra napja különös apropót ad a programsorozat megnyitójának. Szimbolikus jelentősége van számunkra  a Himnusz születése 200. évfordulójának, Madách Imre, valamint Petőfi Sándor születése 200. évfordulójának:

Egyszerre tudjuk felmutatni a magyarságot az európaiságban, és az európaiságot a magyarságban. Ezért külön öröm számunkra, hogy elkezdhetjük az Európa kulturális fővárosa programsorozatot, megmutatva Európának kincseinket, felmutatva európaiságunkat, megerősítve az európai kulturális közönséget is.

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, Markovits Alíz a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója és Porga Gyula veszprém polgármestere. Forrás: Szennyes Krisztián/Vasarnap.hu

Porga Gyula, Veszprém polgármestere (FIDESZ-KDNP) felidézte: a pályázat megírásakor területfejlesztési, városfejlesztési, közösségfejlesztési eszközként tekintettek a programban való részvételre. Elmondta: 2030-ra Veszprém Európa húsz legélhetőbb városának egyike kíván lenni. Ezt a célt is szem előtt tartják a programok megvalósítása során. Tájékoztatása szerint 116 önkormányzat csatlakozott a programhoz négy éve, sikerként említette, hogy mindnyájukkal megmaradt az együttműködés. A polgármester szerint a program révén megvalósuló infrastrukturális beruházások is fontosak a város számára, ezek megvalósítása során elsődleges szempont volt a fenntarthatóság.  Példaként említette, hogy az egykori gyermekkórház új funkcióval bővül, mozgásművészeti központot alakítanak ki benne, az egykori a várbörtönben pedig kiállítás várja az érdeklődőket.

Markovits Alíz, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója fontosnak nevezte, hogy a történelmi belvárost pezsgő élettel töltsék meg a mindennapokban.

Ezen kívül a helyi alkotó közösségek megerősítése és a kistelepülések lakói számára egész éven át tartó programsorozat szervezése volt a cél – fűzte hozzá.  Elmondása szerint a nem szokványos helyszínválasztással is igyekeznek színesíteni a rendezvényeket, így például romkoncertek, vagy ipartelepen szervezett fesztivál is szerepel a kínálatban. Az év során több mint háromezer esemény várja majd az érdeklődőket – ismertette. Újságírói kérdésre válaszolva Markovits Alíz tájékoztatott arról, hogy az EKF-program összköltségvetése 74 milliárd forint, amelyből 72 milliárd forintot a magyar kormány biztosított. A fennmaradó kétmilliárd forint a résztvevő önkormányzatok befizetéseiből, valamint az EU által odaítélt 1,5 millió euróval járó Melina Mercouri-díjból áll.

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, Markovits Alíz a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója és Porga Gyula veszprém polgármestere. Forrás: Szennyes Krisztián/Vasarnap.hu

Fotók forrása: Szennyes Krisztián/Vasarnap.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre