Stratégiai megállapodást kötött a veszprémi főegyházmegye és az EKF-program

Stratégiai együttműködési megállapodást kötöttek a Veszprémi Főegyházmegye és a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa 2023 (EKF) program vezetői csütörtökön Veszprémben.

A Szaléziánum Érsekségi Turisztikai Központban tartott rendezvényen Markovits Alíz, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta: az EKF-programsorozat az irodalom, a képzőművészet, a színház és a különböző tudományterületek mellett kiemelten koncentrál a történelmi és a vallási hagyományok bemutatására, illetve azok megismertetésére a fiatalokkal. Emellett célja az is, hogy a veszprémi vár épületei élettel teljenek meg – mondta.

Navracsics Tibor, az EKF-program megvalósításáért felelős kormánybiztos úgy fogalmazott: Veszprém története és önazonossága elképzelhetetlen lenne a kereszténység nélkül. A kereszténység, a magyarság, illetve az európaiság a veszprémi identitás alapjait jelentik. Ezek az értékek találkoznak az Európa Kulturális Fővárosa programban, és ezt erősíti meg az együttműködési megállapodás – tette hozzá.

A hit mindig kultúrát teremt – hangsúlyozta Udvardy György veszprémi érsek, kiemelve, hogy a veszprémi vár épületeinek felújításakor prioritást élveznek a kulturális rendezvények megtartására alkalmas terek, és szeretnék bemutatni az egyházi intézményekben – levéltárban, könyvtárban, gyűjteményekben – található kulturális értékeket is. Az érsek jelezte: a most megkötött együttműködés részeként pályázatot írnak ki egy veszprémi misére. Ezen felül fanfárpályázatot hirdetnek olyan zeneműre, amely egyfajta „hívóhang” lehet a város ünnepein. A lakosság bevonásával kültéri élő passiót rendeznek Veszprémben, a Séd völgyében, a város különböző pontjain pedig üzenőládákat helyeznek el. Emellett a római családkonferencia idején a nyáron Veszprémben is hasonló rendezvényt tartanak, csatlakozva a világeseményhez. Udvardy György hangsúlyozta: programjaik egyszerre szolgálják a város kulturális örökségét és az előttünk álló időszakot is, összhangban a főegyházmegye mottójaként választott „Őseink hite a jövő reménye” gondolattal.

(MTI)

Címlapképen: Navracsics Tibor, a Veszprém-Balaton 2023 EKF-program megvalósításáért felelős kormánybiztos, korábbi igazságügyi miniszter, a Pannon Egyetem kuratóriumának elnöke a The future is in your hands – Európa jövõje a fiatalok kezében címmel rendezett kerekasztal-beszélgetésen az Igazságügyi Minisztérium Könyvtárában 2022. január 17-én. Balogh Zoltán/MTI

Iratkozzon fel hírlevelünkre