Válaszolt a külügyminisztérium az ukrajnai magyar nagykövet bekéretésére 

Ukrajna bekérette Íjgyártó István kijevi nagykövetet, miután olvasták, hogy Orbán Viktor szerint mivel gyors orosz győzelem és ukrajnai kormányváltás lehetetlenné vált, ezért az oroszok célja valószínűleg az lehet, hogy egy kormányozhatatlan romhalmazt hozzanak létre Ukrajna helyén, amelyet a Nyugat már nem tud győzelemként felmutatni – „Ukrajna az új Afganisztán, a senki földje”. 

A Külgazdasági és Külügyminisztérium a Mandiner megkeresésére kifejtette az álláspontjukat az ukrajnai nagykövet bekéretésére. 

„A háború következménye, hogy emberek ezrei halnak meg és egész országrészek válnak pusztasággá. Magyarország ezért akar békét és fegyverszállítások helyett azonnali tűzszünetet. Ez Magyarország világos álláspontja a háború kezdete óta. Magyarország sem szavakban, sem tettekben nem kíván belekeveredni a háborúba” – reagáltak. 

A magyar kormány álláspontja a háború kezdete óta egyértelmű: minél előbb el kell érni a fegyverszünetet, és asztalhoz kell ülniük a feleknek, hogy a véres harcok véget érjenek. 

A címlapkép forrása: Facebook/Szijjártó Péter

Iratkozzon fel hírlevelünkre