Orbán Viktor mondatai miatt kérette be a magyar nagykövetet Ukrajna

Bekérette az ukrán külügyminisztérium Íjgyártó Istvánt, Magyarország ukrajnai nagykövetét, miután olvasták Orbán Viktor mondatait, és kivetnivalót találtak bennük. 

A Mandiner arról ír, hogy a minisztérium szóvivő közölte, hogy Orbán Viktor azt mondta az újságíróknak, hogy Ukrajna a senki földje, hasonló Afganisztánhoz. 

„Az ilyen kijelentések teljességgel elfogadhatatlanok. Budapest folytatja azt az utat, amelynek célja a magyar-ukrán kapcsolatok tönkretétele. A magyar nagykövetet behívjuk az ukrán külügyminisztériumba egy megbeszélésre. Fenntartjuk a jogot, hogy más intézkedéseket is hozzunk” – közölte a szóvivő. 

Orbán Viktor a Karmelitában fogadott egy nemzetközi személyiségekből álló társaságot, amelynek része volt Rod Dreher újságíró is, aki a The American Conservative-ban azt írta, hogy Orbán Viktor szerint mivel gyors orosz győzelem és ukrajnai kormányváltás lehetetlenné vált, ezért az oroszok célja valószínűleg az lehet, hogy egy kormányozhatatlan romhalmazt hozzanak létre Ukrajna helyén, amelyet a Nyugat már nem tud győzelemként felmutatni – „Ukrajna az új Afganisztán, a senki földje”. 

A miniszterelnök nem kerülte ki a témát az esetleges orosz államcsínyről, de úgy véli, hogy az csak rosszabb helyzetet teremtene, szerinte csak egy még héjább politikus léphetne Putyin helyébe, és egy államcsíny nem oldana meg semmit. 

Forrás: Mandiner

A címlapképen Orbán Viktor miniszterelnök. Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Iratkozzon fel hírlevelünkre