Orbán Viktor: Ha a keresztények nem ébrednek fel, a hit el fog tűnni

Rod Dreher, az American Conversative főszerkesztője Orbán Viktor vendége volt több más nemzetközi médiaszeméllyel együtt a Karmelitában, ahol megkérdezte a miniszterelnököt a nyugati civilizáció megújulásáról és a keresztény hit visszaszerzéséről. 

„A kereszténységet nem lehet a politikával megújítani” – jelentette ki Orbán Viktor, hozzátéve, hogy a hit végső soron mindig az egyén szívének megtéréséről szól, de ha a keresztények nem ébrednek fel és állnak ellen az őket elmosni kívánó trendeknek, a hit el fog tűnni. 

„A legtöbb remény ma az ortodoxokban van. Ők nem vitatkoznak, hanem hisznek. Mi [protestánsok és katolikusok] állandóan vitatkozunk”.  

A magyarországi vallási helyzetről, arról, hogy viszonylag kevesen járnak templomba, a miniszterelnök azt mondta: „Nincsenek illúzióink azzal kapcsolatban, hogy milyenek vagyunk”.  

„Mégis, ha Európa fenn akar maradni, vissza kell térnie ahhoz a hithez, amely megteremtette azt a szent rendet, amelyre civilizációja épült. Az én elemzésem szerint ez a társadalmi struktúra, amely az elmúlt harminc évben épült fel, teljesen ellentétes az emberi természettel. Össze fog omlani” – jelentette ki. 

A kormányfő szerint, ha gyorsan sikerül megtörni a genderideológiát, „a hagyományokhoz való visszatérés sokkal gyorsabb lesz, mint ahogyan azt el tudjuk képzelni. De előbb politikailag szét kell zúzzuk őket”.

A vallás és a politika metszéspontjáról Orbán azt mondta, hogy nem érti, hogyan lehet úgy valaki konzervatív politikai vezető, ha közben nem hívő ember. Nem véletlen, mondta, hogy Magyarország, Szlovákia és Lengyelország élen jár a hagyományos értékek védelmében folytatott harcban Európában. Ők olyan részei Európának, amelyeket kevésbé érintett a maró modernitás.

Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója hozzátette, hogy „hit nélkül a politika nagyon félelmetes. Ha nincs hited, akkor a földi mennyországot akarod megteremteni”.  

A miniszterelnök szerint a politikusok jobb anyagi létet adhatnak az embereknek, de nem az a feladatuk, hogy boldog életet adjanak nekik.

Forrás: The American Conservative

A címlapképen Orbán Viktor kormányfő interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth Rádió stúdiójában 22022. november 18-án. Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Iratkozzon fel hírlevelünkre