Orbán Viktor: Nem akarunk beszorulni az oroszok és az ukránok közé

A miniszterelnök kifejtette gondolatait a közösségi oldalán, aláhúzva, hogy a szomszédban zajló konfliktus egy olyan háború, amit lokalizálni kellene, nem pedig nemzetköziesíteni, és Magyarország mindent meg fog tenni a béke érdekében.

A magyar kormány az ukrajnai háború kitörése óta a tűzszünet és a béketárgyalások oldalán áll, miközben a nemzetközi közbeszédben egyre hangosabban a háborúpárt álláspontok. Németország külügyminisztere egyenesen kijelentette, hogy háborúban állnak az oroszokkal. 

Orbán Viktor ezen kijelentés kapcsán felidézte, hogyan is kezdődött a dolog: „Úgy kezdődött, hogy a németek azt mondták, sisakokat hajlandóak küldeni, mert ők egy háborúba nem küldenek az élet kioltására alkalmas eszközöket, az ugyanis részvételt jelentene a háborúban. Innen indultunk. Most a harckocsiknál tartunk. És már arról beszélnek, hogy mi van a repülőkkel. Tehát jól látszik, hogyha az ember az elején nem veti meg a sarkát, és nem foglal el egy világos pozíciót, amivel kijelöli a saját nemzeti érdeke alapján, hogy egy konfliktushoz mi a viszonya, akkor belesodródik”.  

Megjegyezte, hogy a háború kezdete és a kampány nagyjából egybeesett, ami azt eredményezte, hogy nyíltan és egyenesen kellett beszélni: „a baloldal meg is mondta, hogy azt fogja tenni, amit a nemzetközi közösség mond. Tehát ha a baloldal lenne ma kormányon, akkor mi is nyakig állnánk a háborúban, mint a németek. Már mi is elküldtük volna a tankjainkat, a használaton kívül lévő egykori orosz fegyvereinket, és mi is benne lennénk a háborúban, mint fegyverszállító felek”.  

Kiemelte: „A baloldal megmondta, hogyha mandátumot kap, akkor együtt úszik a nemzetközi közösséggel. Azt fogja tenni, amit a többiek, durvábban fogalmazva: azt fogja tenni, amit mondanak nekik. Mi pedig azt mondtuk, hogy van magyar nemzeti érdek. Így 2022-ben az emberek valójában háború és béke között választottak. És a békét választották”. 

„Ezért a magyar kormány meg tudta vetni a sarkát. Az elején kimondtuk, hogy ez nem a mi háborúnk, nem akarunk beszorulni az oroszok és az ukránok közé. Ez egy olyan konfliktus, amit lokalizálni kellene, nem pedig nemzetköziesíteni, és Magyarország mindent meg fog tenni a béke érdekében. Ezzel leütöttük azokat a cölöpöket, amihez odakötöttük utána a lovunkat. Ezért Magyarország nem sodródik bele a háborúba” – jelentette ki. 

A címlapkép forrása: Facebook/Orbán Viktor

Iratkozzon fel hírlevelünkre