Dánia eltörölné az egyik legnagyobb egyházi ünnepet, mit reagál az Unió?

Dánia baloldali kormánya eltörölné az egyik legnagyobb egyházi ünnepet a védelmi költségvetés növelése miatt. A történelmi egyházak vezetői élesen bírálják a tervezetet, hiszen nem történt előzetes konzultáció. Kérdés, hogyan reagál az Európai Unió erre az esetre, illetve meddig védhetők a vallások és egyházi ünnepek Európában – ez volt Gulyás István által vezetett Ez itt a kérdés című műsor fő témája tegnap este az M5 csatornán. A beszélgetésben részt vett Bauer Lilla, az Nemzeti Közszolgálati Egyetem adjunktusa, Fischl Vilmos, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának főtitkára, Hafenscher Károly, a Magyarországi Evangélikus Egyház Zsinatának lelkészi elnöke, valamint Gerzsenyi Krisztián, a Vasárnap.hu főszerkesztője.

Hafenscher Károly szerint a “homo festimus”, vagyis az ünneplő ember nem mondhat le emberségének meghatározó eleméről. A kérdés az, hogy valódi ünnepe van, vagy itt is pótszerekkel él? 

A kereszténység lényege az Isten és ember szeretet

– fogalmaz Fischl Vilmos. Bauer Lilla szerint a kötődések és a hagyományok elvesztése magányossá tehet, az emberek edig az egyházhoz vezető utat nem találják meg magától értetődően. Gerzsenyi Krisztián úgy véli,

keresztény ünnepeink eltörlésével gyökereinktől vágnak el minket vallási és társadalmi szinten is. 

Mint portálunk is cikkezett róla,  egy eddigi munkaszüneti nap tervezett eltörlése miatt ellenzéki pártok és szakszervezetek tiltakoztak közösen Dániában. Az északi országban a „Nagy Imanap” a húsvét utáni negyedik péntek, melyet Dániában évszázadok óta megünnepelnek. Kormányuk most azzal érvel, hogy az ünnep munkanappá nyilvánításával évente több mint 2 millió euróval tudná növelni a védelmi kiadásait.

A teljes műsort itt tekinthetik meg: 

Iratkozzon fel hírlevelünkre